Mourinhos hemska kväll – skador, straffmiss och förlust

Det blev ingen rolig kväll för José Mourinho och hans Roma. I Europa League-kvartsfinalen mot Feyenoord åkte man på trippla smällar: skadade stjärnor, missad straff och slutligen förlust med 0–1.

Det blev en tung afton för José Mourinho i Rotterdam.

Fotboll2023-04-13 20:46

Feyenoord var säkerligen revanschsuget efter finalförlusten i Conference League mot samma motstånd i fjol. Och man hade hjälp av en taggad hemmapublik på De Kuip i Rotterdam.

Men den första Romasmällen kom inte från hemmalaget, utan när argentinske stjärnan Paulo Dybala haltade av efter 26 minuters spel med en befarad ljumskskada.

Strax före halvtid erbjöds Roma lite plåster på såren när man tilldömdes straff efter en hands.

Prickade stolpen

Lagkaptenen Lorenzo Pellegrini klev fram – och sköt bollen i stolpen.

Mourinhos svar? Byta ut Pellegrini i halvtid.

Kort efter paus skulle i stället Feyenoords genombrottsmittfältare Mats Wieffer, som fick debutera för Nederländerna i mars, spräcka nollan när han nöp till på halvvolley, 1–0 till hemmalaget.

Mourinhos olycka var inte slut där. Minuter därpå var det skyttekungen Tammy Abrahams tur att skada sig och ropa på byte.

Matchen slutade 1–0 och Mourinho lär ha en del att fundera på inför nästa veckas returmöte i Rom.

Succélaget nära skräll

Sporting Lissabon, som slog ut Arsenal i åttondelsfinalen, hade länge 0–0 borta mot Juventus. Men i 73:e minuten sköt Federico Gatti 1–0 till "Den gamla damen".

Värre var att klubbens polske landslagsmålvakt Wojciech Szczesny tvigades kliva av planen med bröstsmärtor. Enligt italienska Sky Sport hade Szczesny problem med andningen och hjärtklappning.

Någon större fara med Szczesny är det inte.

– Jag kände oro. Det är något som inte hänt mig tidigare. Jag hade jobbigt att andas så jag blev orolig, säger han.

Enligt Juventus medicinska team mår Szczesny bra.

Belgiska Royale Union Saint­-Gilloise, med Gustaf Nilsson och Joachim Imbrechts i matchtruppen, skaffade sig ett bra läge inför returen. Victor Boniface gav Union ledningen borta mot Bayer Leverkusen, men tyskarna kvitterade genom Florian Wirtz i slutet. Nilsson fick göra ett kort inhopp.

I Conference League överraskade Gent genom att spela 1–1 mot West Ham, där målen gjordes av Danny Ings och Hugo Cuypers.

Karlsson bänkad

Jesper Karlsson satt, trots tidigare succéer i Europaspelet, på bänken när AZ Alkmaar förlorade med 0–2 mot Anderlecht i Bryssel. Karlsson kom in i slutet, liksom förre Hammarbyspelaren Mayckel Lahdo.

Jesper Karlström och Mikael Ishak spelade från start för Lech Poznan – som slog ut Djurgården – hemma mot Fiorentina.

Ishak spelade fram norrmannen Kristoffer Velde till 1–1-kvitteringen. Till föga nytta, visade det sig. Fiorentina vann med 4–1 och borde boka en semifinalplats i returen hemma i Florens

Basel och Nice spelade 2–2.