Fantastisk träningsnärvaro för att vara i sexan

Det snackas om spelarkris på sina håll. Det gäller sannerligen inte Hjorted/Totebo, av många tippade som seriefavorit i division sex. "Närvaron har varit otroligt bra. Ja, allt har varit bra", säger nye tränaren Jimmy Svensson inför heta premiären mot Frödinge på torsdag.

Jimmy Svensson är ny spelande tränare i Hjorted/Totebo.

Jimmy Svensson är ny spelande tränare i Hjorted/Totebo.

Foto: Ilkka Ranta

Fotboll2023-04-25 20:00

AVSPARK 2023

Det blåser alltså positiva vindar kring klubben, men det finns ändå ett par orosmoln på himlen.

De stavas: skador. På två viktiga spelare. Jimmy Svensson är en av dem.

– Just nu haltar jag efter en smäll mot Mörlunda. Det känns väl lite sådär just nu och det är långsökt att tro att jag kan spela mot Frödinge. Å andra sidan är det ändå lite tid kvar till torsdag kväll. Kanske att det går att tejpa foten, vi får se. Jag får kräma ut det sista jag har i kroppen nu när jag är äldre, haha.

Att motståndarna förmodligen kommer att gå ganska tufft mot den division två-meriterade (Vimmerby IF) spelaren är ingen högoddsare. De flesta känner till hans höga kapacitet på planen.

Svenssons skada verkar inte vara så allvarlig, till skillnad från Melvin Svenssons. Den unge talangen med flera framträdanden i Västerviks FF de senaste åren är något av en prestigevärvning för Hjorted/Totebo.

undefined
Melvin Svensson.

– Nä, det är tuffare för honom, helt klart. Risken är att han drog korsbandet i en match på konstgräset med B-laget.

På det stora hela är ändå det mesta uppåt i Hjorted/Totebo. 

Ni nämns av många som seriefavorit. Finns det fog för det?

– Det tycker jag. Vi har tränat på jättebra och varit väldigt mycket folk på träningarna. Vi har också byggt upp ett spel och killarna har tagit till sig idéerna på ett bra sätt. Det verkar också finnas en trygghet i att de vet hur de ska agera i vissa givna situationer under matcherna.

I nästa andetag lyfter Jimmy Svensson fram flera andra tänkbara seriefavoriter, som SK Lojal, men även BOIF och torsdagens motståndare Frödinge.

– Framför allt tror jag Lojal blir farliga. De var jäkligt vassa när vi mötte dem och också förlorade. Sen är det alltid svårt att vinna en serie, oavsett division.

Du kommer från trean och är nu tränare i sexan. Hur pass stor är skillnaden?

– Klart att det är skillnad, men ärligt talat...allt är inte sämre. Definitivt inte sett till hur många det är som jobbar kring laget och intresset som finns i föreningen. Och träningsnärvaron, ja..., den är bara fantastisk. Vi snittar på 24 spelare på träningarna. På första gräspremiären nyligen var vi 26–27 man. Med tanke på den fas jag befinner mig i livet så har det passat otroligt bra att komma hit.

Är det några spelare som stuckit ut under försäsongen?

– Flera. Men en sån som Alex Laine har varit väldigt duktig, sen han blev högerback. Adrian Ottosson och Elias Hallberg har också utmärkt sig.

Många i truppen är nya, där flera har anslutit från Västerviks ungdomsled. Det har däremot inte Jimmi Wickström gjort. Den forne skyttekungen i bland annat Vimmerby och Gullringen har vänt hem till moderklubben igen. Hur mycket spel det blir är däremot osäkert.

– Han har inte varit med än så länge. Vi hoppas såklart att han snart dyker upp.

När vi pratar om spelsätt och tankar kring det, så är det tydligt att flexibilitet är något av ett ledord: 

– Nästan alla snackar om att de ska äga mycket boll och vara spelförande. Och visst, vi vill också det, men det går inte att tänka att man ska äga boll i 90 minuter. Vi har lite olika idéer på hur vi ska ta oss fram till den sista tredjedelen och också hur vi ska agera i presspelet, men mycket handlar om att försöka anpassa spelet efter motståndet. Inte minst nu i början av serien, med sämre gräsplaner. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!