Messias frälsare i Zlatans comeback

Det sägs att de tre vise männen nådde Betlehem på trettondagen när Messias hade kommit till världen. Sisådär 2022 år senare klev Messias fram och frälste Milan på trettondagen i stormatchen hemma mot Roma. Samtidigt gjorde Zlatan Ibrahimovic – som ju har refererat till sig själv som Gud – comeback, och kostade på sig att missa en straff i 3–1-segern.

Milanjubel efter att Junior Messias gjort 2–0 hemma mot Roma. Milan vann toppmatchen med 3–1.

Fotboll2022-01-06 20:43

Ja, den som letade efter bibliska referenser i Milano behövde inte – likt stjärntydarna i Betlehem en gång i tiden – blicka mot skyn.

Det räckte att ha ögonen på gräsmattan på San Siro.

Ett skadedrabbat Milan – inte minst i backlinjen – fick en drömstart hemma mot Roma. Theo Hernandez avlossade ett skott som efter VAR-granskning bedömdes ha täckts undan av Tammy Abrahams arm, varpå Olivier Giroud säkert satte 1–0 från straffpunkten i den åttonde minuten.

Bara några minuter senare var det så dags för Messias att kliva in i handlingen. Roma slarvade i försvaret, vilket gav Giroud friläge. Skottet gick i stolpen – men på returen satte Junior Messias 2–0. Det var den 30-årige brasilianens tredje ligamål i nionde matchen för Milan.

Tammy Abraham tog förvisso revansch för tidigare nämnda straff, när han styrde in 1–2 i en andrasituation efter hörna i den 40:e minuten.

Men det här var Milans kväll.

Assist direkt ...

Med en kvart kvar blev Romabacken Rick Karsdorp utvisad, och bara ett par minuter senare äntrade Zlatan Ibrahimovic planen. Den 40-årige veteranstjärnan var därmed tillbaka i spel efter att ha saknats i 4–2-segern mot Empoli före jul på grund av en knäskada.

Och den svenske legendaren behövde inte lång tid på sig för att visa sina kvaliteter. Hårt uppvaktad av Chris Smalling bröstade Ibrahimovic ned bollen till dito comebackande Rafael Leão, som sprang sig fri och distinkt satte 3–1.

... men missad straff

På tilläggstid fick Ibrahimovic chansen att sätta säsongens åttonde ligamål i tolfte matchen. Men Rui Patrício gick åt rätt håll och räddade svenskens straff.

Nu spelade det förvisso mindre roll. Milan är fortsatt tvåa i Serie A-fotbollen, en poäng bakom lokalrivalen Inter som har en match mindre spelad.

Huruvida Milan i slutändan kan knipa sin första ligatitel sedan 2010–11 är alltjämt skrivet i stjärnorna. Men med Gud och Messias i laget finns förstås möjligheterna.

Roma, som även fick Gianluca Mancini utvisad på tilläggstid, är sjua i tabellen.

Den sena kvällsmatchen mellan femman Juventus och trean Napoli slutade 1–1, efter att Federico Chiesa i andra halvlek replikerat på Dries Mertens ledningsmål för gästerna. I 81:a minuten fick Dejan Kulusevski hoppa in och ersätta just Chiesa i Juventus.