Matchhjälten: "Så många tankar svävar omkring"

Hon behövde inte ens en minut på sig. Med sitt första A-landslagsmål fick Johanna Rytting Kaneryd Friends arena att koka. –Det känns som att jag svävar på moln, säger matchhjälten efter 3–1-segern mot Brasilien.

Johanna Rytting Kaneryd sätter 1–1 i tisdagens fotbollslandskamp mellan Sverige och Brasilien på Friends arena.

Fotboll2022-06-28 22:31

Sveriges spel gick i stå när ett trippelbyte i den 64:e minuten blev starten på vändningen till 3–1-seger mot Brasilien i EM-genrepet.

Och den som ledde det svenska uppvaknandet var en 25-åring från Kolsva.

Johanna Rytting Kaneryd har väntat på sitt första mål i A-landslaget, men när det väl kom var det ett exemplariskt valt tillfälle. Mindre än en minut från att bollen kommit i spel efter bytet – Stina Blackstenius och Olivia Schough byttes in samtidigt – tryckte hon in 1–1-målet inför 33 280 åskådare, inklusive den närmaste familjen, på Friends arena.

"Var sjukt taggad"

– Känslan är obeskrivlig, det känns som att jag svävar på moln. Det är otroligt att få göra det inför den här publiken, och att få göra mitt första mål också, säger Johanna Rytting Kaneryd.

– Jag har känt mig i form under en längre period, och jag var sjukt taggad att få göra ett inhopp och ville visa vad jag gick för. Och det gick väl ganska bra redan vid första touch, så jag får vara nöjd.

Målet var tjusigt. En brasiliansk försvarare nickade bort bollen från straffområdet, men den landade framför Rytting Kaneryd som ropade åt Filippa Angeldahl att hålla sig undan. Sedan dribblade hon bort ett par motståndare och satte bollen i det bortre hörnet.

– Jag vet inte riktigt vad som hände. Det var väl en andraboll som studsade ner och jag såg att Filippa kom felvänd mot bollen så jag sade ”Släpp den, jag ska ha den”. Och jag fick väl en ganska skön förstatouch och sedan kunde jag göra det som jag är bäst på, att driva boll, och helt plötsligt hade jag ett friläge och då satte jag den. Det var skönt att jag kände mig kylig i det avslutet, säger Johanna Rytting Kaneryd.

En av styrkorna

Häckenforwarden är för första gången uttagen till ett stort mästerskap. Bättre uppladdning än det här hade hon inte kunnat önska sig.

– Det är klart att det är ett styrkebesked, att få visa att jag är målfarlig, att jag kan bli inbytt och komma in med mycket fart. Att vi egentligen alla tre kommer in och förändrar matchbilden, det är en styrka vi har i det här laget. Vi har en otroligt stark trupp.