Markstedts hattrick gav Vittsjö första segern

Fullt lag för första gången den här säsongen. Då slog Clara Markstedt till med ett hattrick och förde Vittsjö till säsongens första seger i damallsvenskan. Segersiffrorna hemma mot Uppsala: 4–2.

Clara Markstedt hade målshow när Vittsjö tog årets första seger hemma mot Uppsala. Arkivbild.

Fotboll2020-07-29 20:40

Ett kryss och fem förluster efter sex matcher. En poäng av 18 möjliga.

Vittsjö har haft en mardrömslik start på damallsvenskan, mycket på grund av ett tätt spelschema som har slitit hårt på det skånska laget. Men hemma mot Uppsala hade tränaren Thomas Mårtensson, för första gången den här säsongen, en full trupp att tillgå.

– Det är ett steg i rätt riktning. Sedan är inte alla redo för 90 minuter men de är ju möjliga att kasta in, sade Mårtensson till Aftonbladet inför matchen.

Två gyllene minuter

Två gyllene minuter i den första halvleken lade grunden för årets första trepoängare. Först nickade Ebba Wieder in 1–0 efter ett inlägg från högerbacken Elisabet Klinga.

Och kort därpå, i den 39:e minuten, låg Klinga bakom ytterligare ett mål när hon skickade in bollen till Clara Markstedt som efter en rensning i Uppsalaförsvaret dunkade in 2–0 på volley.

Nykomlingen Uppsala, på åttonde plats inför mötet, skapade nerv i matchen när Cassandra Korhonen nickade in reduceringen till 1–2. Men med tio minuter kvar på klockan hittade Vittsjös Heather Williams Markstedt med en perfekt genomskärare varpå anfallaren kyligt rundade målvakten Emma Holmgren och satte 3–1.

Avgjorde med hattrick

Slut på dramatiken? Svar nej.

Uppsala gav sig inte och nickade via Nicole Odelberg Modins panna in 2–3 bara två minuter senare.

Spänningen varade ända in på tilläggstid – men då klev Clara Markstedt fram ytterligare en gång och satte den definitiva spiken i kistan. 30-åringen stötte in 4–2 för Vittsjö på Emily Gielniks låga inspel och säkrade därmed inte bara ett hattrick utan även Vittsjös första trepoängare.

Därmed lämnar Vittsjö sistaplatsen i damallsvenskan och går upp som tia, på lika många poäng som elvan Umeå och nya jumbon Växjö men med bättre målskillnad.