Toppar och floppar halvvägs in i fotbollsfemman

Med tre veckor kvar till omstarten i de lokala fotbollsfemmorna har sporten gjort en halvtidskoll. IFK Tuna har levt upp till förväntningarna bäst så här långt och är ett topplag. Däremot har Södra Vi IF varit lite mer av ett flopplag.

Anthon Bekesis IFK Tuna ligger tvåa i serien så här långt. Kalle Hjelmlands HM IS har det tuffare i bottenstriden.

Anthon Bekesis IFK Tuna ligger tvåa i serien så här långt. Kalle Hjelmlands HM IS har det tuffare i bottenstriden.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2023-07-22 12:00

Division 5 NÖ:

2. IFK Tuna har klarat sig klart bäst av de lokala lagen i serien. 26 inspelade poäng på 12 matcher är dock något i underkant mot vad laget har kapacitet för. Ett par kostsamma poängtapp har det blivit på vägen och det kan därmed bli svårt för IFK att plocka in fem poäng på serieledande Ruda IF. De får nog istället rikta in sig på att hålla Tjust och IFK Västervik bakom sig och ta en av kvalplatserna till fyran.

Att truppen är bred visar statistiken där hela 13 spelare har varit med och bidragit till lagets 38 mål så här långt. Anthon Bekesi med 8 mål och Anton Carlsson med sju mål är lagets främsta målskyttar. Däremot har laget lite att slipa på när det gäller defensiven. 21 insläppta mål så här långt är flest av topplagen.

7. Södra Vi IF sågs av många som en aspirant till seriesegern inför säsongen så en sjundeplats så här långt känns som en flopp. 14 poäng på 12 matcher har det blivit och laget kom ändå igång och gjorde ett par bra matcher i slutet av vårsäsongen. 31 gjorda mål framåt är fina siffror, men 29 insläppta säger en del om var lagets problem ligger. Nyförvärvet Niklas Gunnarsson har stått för 9 mål. Adrian Mathiasson har bidragit med 3 fullträffar i de tre matcher han spelat.

undefined
Simon Henriksson har gjort nio mål för Djursdala SK.

8. Djursdala SK har skrapat ihop 13 pinnar på elva matcher efter att ha blandat och gett en hel del under säsongen. De både gör och släpper in mycket mål också. Simon Henriksson toppar den interna skytteligan med 9 mål. Imad Khankan och Isack Thuresson skuggar på 6 respektive 5 mål. Totalt har tio spelare gjort lagets 30 mål. Med lite mer stabilitet i spelet i höst ser ändå DSK ut att kunna säkra nytt kontrakt. Kan de ta sig förbi lokalrivalen Södra Vi i tabellen också vore det en extra fjäder i hatten.

9. HM IS har egentligen en startelva som kan matcha vilket lag som helst i serien när de har tillgång till fullt manskap. Det har endast blivit åtta inspelade poäng på 12 matcher, mycket på grund av lagets skrala defensiv. 47 insläppta mål ger ett snitt på nästan fyra insläppta per match. Nu ligger laget precis ovanför kvalstrecket och de lär behöva hänga i rejält i höst om de inte ska halka ner. Offensivt sett är det sex spelare som har gjort lagets 20 mål. Jonatan Green toppar på sju fullträffar och Erik Stejdahl har gjort sex mål.

undefined
John Pettersson, Storebro IF

10. Storebro IF har spelat in 7 poäng på 12 matcher och ligger på kvalplatsen tack vare ett måls bättre målskillnad än Ankarsrum drygt halvvägs in i serien. SIF hade en tuff säsong framför sig på förhand och var inställda på att kriga för nytt kontrakt. Efter en tuff start så har de värvat in ett par namnkunniga spelare och gjort flera bra matcher utan att få full utdelning för det. Defensivt känns laget stabilt, men med endast 12 gjorda mål så finns det att jobba på i offensiven. Nio spelare har varit med och bidragit till målen. Erik Jigsved, John Pettersson och Nimrod Kibrom är bäst så här långt med två mål var.

Division 5 Östergötland:

11. Hägerstads IF är sist i tabellen efter att ha spelat in 5 poäng på 12 matcher. Målskillnaden på 12–40 talar sitt tydliga språk. Arvid Borell är lagets klart bästa målskytt med fyra fullträffar. I tabellen har laget ändå bara tre poäng upp till säker mark och kan rädda nytt kontrakt om de får spelet att stämma lite bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!