Måndagsmatch – då kan Göteborg inte vinna

IFK Göteborg är ett dåligt måndagsexemplar 2023. Efter en ny smocka på den första veckodagen är situationen på nytt kritisk. Värnamo vände och vann med 3–1 hemma på Finnvedsvallen. –Stundtals är vi fantastiska. Vi vände matchen, för tredje gången i rad, säger Värnamos Gustav Engvall till Discovery+.

Deppigt i IFK Göteborg, desto gladare i Värnamo. Gustav Engvall gratuleras till kvitteringsmålet av Viktor Bergh.

Fotboll2023-10-23 21:09

Med tre omgångar kvar av allsvenskan är kampen om att undvika kvalspel mot trean i superettan fortsatt stekhet. Brommapojkarna är parkerade på kvalplatsen på 27 poäng. Strax ovanför kretsar IFK Göteborg på 30, Halmstad och AIK på 31.

En av många orsaker till Blåvitts utsatta läge är oförmågan den här säsongen att vinna matcher när de spelas på måndagskvällar.

Så här usla är siffrorna:

Åtta matcher kvällstid en måndag har bara gett tre poäng – tre kryss och fem förluster – av 24 möjliga.

Tidig ledning

Men det började bra mot IFK Värnamo – höstens lag i den allsvenska fotbollen. Emil Salomonsson, 34, är på god väg mot 350 allsvenska matcher under sina två sejourer för IFK Göteborg.

En lojal trotjänare med stort klubbhjärta, med andra ord. Men det är inte ofta han går in rollen som målskytt, högerback som han är.

Det gick undan i kontringen i den 19:e minuten. Thomas Santos kom förbi på sin vänsterkanten, inlägget seglade hela vägen genom straffområdet där Salomonsson kom löpande.

När Gustav Engvall inte var på tå och tappade markeringen smet Salomonsson förbi och bredsidade in ledningsmålet, hans andra allsvenska mål för säsongen.

– Det är ett fint inlägg från Thomas. Han är bra på att hitta ytorna och jag som gammal forward snappar upp bollen.

Den viktiga sekvensen var han nöjd med, inte så mycket i övrigt.

– Vi kan göra det mycket bättre och då är det skönt att ha 1–0, säger Salomonsson i intervjun med Discovery+.

Utdelning i andra

Värnamo hade, som det heter, det mesta av spelet, men inte, som det också gärna heter, de där marginalerna på sin sida. När Albion Ademi drog till på en frispark kort före pausen slog bollen först i stolpen och sedan i Göteborgsmålvakten Pontus Dahlberg. Men bara till hörna.

Utdelningen kom tidigt i andra halvlek – och den här gången vann Engvall duellen med Salomonsson. En misslyckad offsidefälla gav Engvall fritt fram. Med Salomonsson i hasorna skickade han in kvitteringen.

Kort senare petade Oscar Johansson in 2–1 sedan Dahlberg släppt en retur rakt ut och med knappa kvarten kvar drog Ademi ned rullgardinen med sitt 3–1-mål.

Värnamo klev i och med segern förbi både IFK Norrköping och Hammarby, är just nu sexa i tabellen och har chansen att ta minst en placering till. På söndag väntar Smålandsderby mot femteplacerade Kalmar på bortaplan.

IFK Göteborgs supportrar står upp för Sverige.
Fakta: IFK Göteborgs måndagsmatcher

17 april: 0–1 mot Malmö FF (hemma)

1 maj: 1–1 mot IFK Norrköping (h)

8 maj: 0–0 mot Brommapojkarna (borta)

15 maj: 2–2 mot AIK (b)

29 maj: 1–4 mot Häcken (b)

10 juli: 1–2 mot Varberg (h)

7 augusti: 0–3 mot IFK Norrköping (b)