Mammas dilemma: Syskonens stormatcher samma kväll

Fotbollsstjärnan Stina Blackstenius spelar måstematch klockan 20. En halvtimme senare kan lillasyster Nina Koppang göra VM-debut med handbollslandslaget. Det ställer till det för familjen. –De får nog kolla på två skärmar, säger Koppang inför kvällens VM-premiär mot Kina.

Nina Koppang kan göra VM-debut med handbollslandslaget i kväll. Samtidigt spelar storasyster Stina Blackstenius en måstematch med fotbollslandslaget. Arkivbild.

Nina Koppang kan göra VM-debut med handbollslandslaget i kväll. Samtidigt spelar storasyster Stina Blackstenius en måstematch med fotbollslandslaget. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson / TT

Fotboll2023-12-01 13:03

Lena Wiberg har förmånen att vara mamma till två svenska idrottsstjärnor. Men i kväll tvingas hon till tuffa prioriteringar.

Ena dottern, 21-åriga Nina Koppang, gör sig redo för karriärens första VM-match, när handbollslandslaget inleder hemmamästerskapet mot Kina i Göteborg.

Storasyster Stina Blackstenius, 27, ska samtidigt spela ödesmatch i OS-kvalet med fotbollsdamerna, borta mot Schweiz.

Fotbollen har avspark klockan 20, handbollsmatchen kastar i gång 30 minuter senare.

– Jag pratade med mamma tidigare i dag och hon sade att hon hade ett litet problem, säger Stina Blackstenius.

Tufft OS-läge

Men valet är redan gjort. Mamma Lena är inte på plats i Luzern för fotbollsdamernas Nations League-match, där en svensk seger är ett måste om chansen till avancemang från gruppen ska vara möjlig. I stället kommer hon att finnas på Scandinaviums läktare för Sverige–Kina.

– Mamma kommer att vara där, och Ninas pappa och vår storebror. Det känns fint att de kan vara där när inte jag kan vara där, säger Blackstenius

Hon hade gärna själv varit på plats för systerns VM-matcher.

– Jag har inte sett något mästerskap på plats tidigare och jag gillar verkligen handboll. De spelar ju två matcher när vi är här och mellanrundan vet jag inte hur den ser ut än, det beror ju lite på resultat. Och sedan kör vi på hemma i Arsenal, så det kommer tyvärr att bli svårt. Men jag kommer definitivt att följa allting via tv.

Nina Koppang skrattar när hon får frågor om familjens fredagsdilemma.

– De får nog kolla på två skärmar. Antingen att de kollar på min match på plats och sedan kollar på Stinas match på telefonen. Det brukar lösa sig, säger Koppang.

För fotbollslandslaget är gruppseger ett måste om de ska ha chansen att nå OS i Paris nästa år. Handbollsdamerna kan nå dit antingen genom att vinna VM och bli direktkvalificerade eller via ett OS-kval där två av tre lag får åka till Paris.

"Hade varit helt sjukt"

TT: Det ser ju lite tuffare ut för Stina och damlandslaget i fotboll. Vad ger du dem för chanser?

– Jag hoppas och tror att de kommer att ta den här OS-platsen. Det hade varit helt sjukt kul när de tidigare har presterat så bra i mästerskap. Jag hoppas verkligen att det går vägen, men jag förstår att de inte har oddsen på sin sida just nu, säger Nina Koppang.

TT: Om det ändå blir så – att ni båda är med på OS i Paris nästa sommar. Hur skulle det vara?

– Att bara få spela OS hade ju varit en barndomsdröm som går i uppfyllelse. Om vi båda skulle nå dit skulle det vara extremt kul, men det är väldigt långt fram och mycket som ska klaffa för att det ska bli så.

Även Stina Blackstenius drömmer om att få dela OS-upplevelsen med sin lillasyster.

– Ja, det har väl alltid varit något som vi har pratat om. Nu får vi se om det kanske inte blir så, men det har definitivt varit något som vi har pratat om. Speciellt de senaste åren, säger Blackstenius.

Stina Blackstenius under en av fotbollsdamernas träningar i Luzern tidigare i veckan.
Stina Blackstenius under en av fotbollsdamernas träningar i Luzern tidigare i veckan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om