Målskytt igen – Karlsson väckte landslaget

Förbundskaptenen Janne Andersson ville ha svar, se spelare kliva fram. Han fick Jesper Karlsson. Det stekheta Alkmaarproffset följde upp drömmålet mot Azerbajdzjan med två mål i 4–1-segern mot Nya Zeeland.

Jesper Karlsson tackar Viktor Claesson för passningen till 1–1-kvitteringen.

Fotboll2023-06-16 20:53

– Det var lite semesterfotboll, men det är roligt med fyra mål och en seger, säger Janne Andersson i Viaplay.

Landskamper som inte gäller något är som att... tja, se förbundskaptenen käka korv med bröd utan senap.

Något saknas.

På Friends arena saknades länge mycket. Det mesta.

När Premier League-bekante engelske domaren Craig Pawson blåste av matchen, till synes omotiverat, i den 25:e minuten var det inte för att väcka liv i spelarna och spelet utan för att erbjuda en vätskepaus.

Andersson: "Jag är nöjd"

Jesper Karlsson piggnade till på sin kant. Karlsson var en av få som gav sken av att han konkurrerar om en plats i ett ordinarie landslag. Hans närvaro föll säkert Viaplay-experten Bojan Djordjic i smaken, knappast den kollektiva prestationen fram till den första halvlekens slutminuter.

Den insatsen var undermålig. Fast vad kan man begära av en reservelva som är allt annat än samspelt?

Högre bolltempo? Absolut.

Mer kreativitet? Definitivt.

Lite mer jävlar anamma? Självklart.

– Det var ett lag som aldrig tidigare har spelat ihop, samtidigt var det inte det bästa underlaget. Men helheten, en seger och jag är nöjd, säger förbundskapten Janne Andersson.

Allt på en gång

Tre nödvändiga ingredienser i det spel som heter fotboll och när allt kom på en gång stänkte Jesper Karlsson in kvitteringen.

Så ska det se ut.

Inte som när Callum McCowatt, med FC Helsingör i danska andraligan som arbetsgivare, chockartat gav Nya Zeeland ledningen redan efter åtta minuter. Matthew Garbett slog en fin djupledsboll, McCowatt smet in Daniel Sundgren och Hjalmar Ekdal.

Falla eller kliva upp? Försvaret, det osynkroniserade, gjorde ingetdera.

Det var länge gäspningar och suckar och på det stora hela svagt svenskt spel på en ursäkt till gräsmatta – och så hände allt, vände allt.

Efter 1–1 tryckte Sverige ned gasen i botten. Robin Quaison gjorde 2–1 varpå Karlsson rullade in 3–1 via stolpen – båda elegant assisterade av Kristoffer Olsson. Tre mål på åtta minuter.

Hugo Larsson och Anthony Elanga kom in efter en timma. Landslaget spelade fotboll, med driv och beslutsamhet, fart och fantasi. Och publiken svarade med att göra vågen.

På tilläggstid kom Elanga loss och prickade in 4–1.

– Några spelare fick i dag visa upp sig, de fick chansen. Jag brukar prata om principer, till exempel i dag hade vi för lite djupledsbollar och för lite spelvändningar i vårt eget spel. Anfallsmässigt fanns det mer att önska, för när vi gör 3–1 så sjunker tempot och det blir inte samma tryck. I försvaret gör vi det helt okej, säger Janne Andersson.