Målfest framför publiken i Linköping

Med 500 åskådare på plats efter de nya restriktionerna passade Linköping och Hammarby på att bjuda på målfest. Till publikens stora jubel exploderade offensiven i den första halvleken och det damallsvenska mötet innehöll inte mindre än sex fullträffar fram till 3–3.

Linköping gjorde tre mål. Arkivbild.

Linköping gjorde tre mål. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fotboll2021-06-04 21:58

För första gången sedan hösten 2019 tilläts ett tresiffrigt antal åskådare i damallsvenskan. Både publiken och spelarna njöt garanterat av matchen i den sköna kvällssolen.

Två som trivdes lite extra var danska jättetalangen Sofie Bredgaard – som svarade för sina två första mål i allsvenskan för Linköping med sina föräldrar på läktaren.

Och Emilia Larsson – som vid återkomsten till sin hemstad levererade sin tredje fullträff för säsongen i Hammarby med släkt och vänner på plats.

– Jättekul att spela inför så många människor igen och det var en härlig stämning. Man får helt klart extra energi och det känns så roligt att mamma och pappa åkt hit från Danmark för att se detta, säger 19-åriga Bredgaard.

– Det märks verkligen hur mycket man har saknat publiken. Jag har känt hela den här dagen att den här matchen var något speciellt. Inte bara för att den var i staden jag är uppväxt i, säger Larsson.

Poäng på löpande band

Den sistnämnda lämnade Linköping 2016 – och har utvecklats till en av Hammarbys viktigaste spelare på resan mot damallsvenskan. Forwardens 1–0 redan efter fyra minuter var tredje målet och sjätte poängen hittills i nykomlingsgänget.

Bredgaard kvitterade både till 1–1 och 2–2 (efter Emma Janssons straff) i den första halvlekens stora målshow.

När landslagsstjärnan Nilla Fischer sköt in 3–2 till Linköping efter paus trodde nog många på hemmavinst. Men inhopparen Matilda Vinberg såg till att Hammarby öste in tre mål för tredje matchen i rad och ordnade en poäng.

Fjärde raka oavgjorda resultatet

Linköping hade bara släppt in ett enda mål de tre senaste omgångarna – och spelat två raka 0–0-möten. Men när det lossnade framåt blev det samtidigt tre bakåt efter ett precis som gästerna svajigt försvar.

– Det är absolut inte okej att motståndarna gör tre mål på oss i vår egen arena. Jag är väldigt besviken att vi inte vinner. Vi slarvar en hel del, men skapar ändå tillräckligt för att ta tre poäng, säger Sofie Bredgaard.

Anförda av en tillrest klack på 200 personer var ändå gästerna närmast att näta på slutet då Matilda Vinberg prickade ribbans överkant.

– Starkt av oss att ta poäng i den här svåra bortamatchen, men det känns ändå lite surt då vi var så nära att vinna, säger Emilia Larsson.

Större folkfester på gång

Innan pandemin slog till hade Linköpings FC ett snitt på 1 158 åskådare på sina hemmamatcher (2019). Utan publik har klubben gått minus mellan 20 000 och 25 000 kronor per match i egna arenan.

– Jag tror att alla klubbar i damallsvenskan riskerat att gå i konkurs med en liknande säsong som i fjol. Nu kan ju 3 000 åskådare tillåtas från 1 juli, vilket skulle vara ett perfekt läge för oss – då vi möter Häcken hemma den 7 juli. Men för att så många ska få plats på läktarna gäller det att varje sällskap även får sitta tätare än var fjärde stol på var tredje rad som nu, säger klubbdirektören Frida Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!