Lundhs kritik: "Vi har varit naiva"

Inget mĂ€sterskap har varit lika kontroversiellt lĂ„ngt innan den första bollen sparkas. Hur kunde det lilla emiratet Qatar vid Persiska viken fĂ„ VM? –Ingen kan sĂ€ga helt hur det gick till, sĂ€ger journalisten och författaren Olof Lundh.

I sin nya bok "Templet i öknen" gÄr Olof Lundh pÄ djupet i frÄgan om hur Qatar fick VM i fotboll.

I sin nya bok "Templet i öknen" gÄr Olof Lundh pÄ djupet i frÄgan om hur Qatar fick VM i fotboll.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2022-09-26 05:35

Sportens makthavare vill gÀrna kalla fotbollen för det vackra spelet. Den som lÀser Lundhs senaste bok "Templet i öknen" (Volante förlag) fÄr en helt annan bild.

Han guidar oss genom fotbollshistorien, frÄn Fifas grundande 1904 till dags dato med bara tvÄ mÄnader till VM-premiÀren pÄ Al Khor-stadion norr om Doha. Som titeln antyder ligger fokus pÄ VM i Qatar, men Lundh stannar inte dÀr. Han djupdyker i en sport som blivit en global mÄngmiljardindustri. Lundhs slutsatser kan inte misstolkas. PÄ vÀgen dit har fotbollen förlorat sin moraliska kompass.

Lundh tecknar detaljrikt spelet bakom kulisserna nĂ€r det lilla landet, knappt större Ă€n SkĂ„ne, lyckades vinna omröstningen i ZĂŒrich 2010.

Det Àr ingen munter lÀsning, snarare en betraktelse över giriga, samvetslösa mutkolvar som sÄlde sina röster till högstbjudande och berÀttelsen om hur den före detta Uefa-ordföranden Michel Platini svek sina löften till dÄvarande Fifa-basen Sepp Blatter och gick den franske presidenten Nicolas Sarkozys Àrenden.

Qatar fick sensationellt VM, emiratet tackade Frankrike för hjÀlpen, köpte Sarkozys favoritlag Paris Saint-Germain och kom med bestÀllningar av bÄde strids- och civilflyg för Ätskilliga miljarder kronor.

SporttvÀtt

Ett genomgÄende tema i boken Àr hur fotbollen utnyttjas av totalitÀra stater genom sÄ kallad sportswashing (sporttvÀtt). Avsikten Àr att putsa imagen, men det stannar inte dÀr. Det som sker Àr en tydlig strÀvan efter att vinna politiskt och ekonomiskt inflytande.

– SĂ„ Ă€r det verkligen. Om man tar Qatar och Saudiarabien köper de upp vĂ€ldigt mycket annat ocksĂ„. I researchen har jag fĂ„tt mĂ„nga aha-upplevelser, allt frĂ„n hur snabbt det gick frĂ„n det att man fick VM till att man sponsrade Barcelona och köpte PSG, sĂ€ger Lundh.

– En annan aha-upplevelse Ă€r hur man Ă€ger en femtedel av Heathrow, en skyskrapa i London, stora hotell, Ă€r storĂ€gare i Volkswagen och Audi och dĂ€rmed delĂ€gare i Bayern MĂŒnchen. Hur man Ă€r överallt och dessutom har gĂ„tt in i organisationer och pumpar in miljarder i IOK och Fifa och i ligor via rĂ€ttighetsköp till dess sportkanal.

Lundh ringar in qatariern Nasser al-Khelaifi som en av de frÀmsta aktörerna.

– Det finns knappt nĂ„gon som Ă€r lika mĂ€ktig som han Ă€r. Han har insyn och inflytande lite överallt. Man hoppade ju till, men blev Ă€ndĂ„ inte förvĂ„nad, nĂ€r det visade sig att (dĂ„varande) prins Charles tog emot 30 miljoner i kontanter av Qatars före detta premiĂ€rminister. Det Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n bara sporttvĂ€tt de Ă€gnar sig Ă„t. De Ă€r överallt för de har sĂ„ mycket pengar.

Kritisk mot svenska medier

TT: Har vi i vÀstvÀrldens demokratier varit naiva?

– Absolut har vi varit naiva. Jag kan gĂ„ till mitt eget skrĂ„. Det finns kanske nĂ„gon som har pĂ„pekat det, men jag har gĂ„tt tillbaka i pressarkivet för att se vad vi skrev 2010 och 2012 nĂ€r SVT och TV4 köpte rĂ€ttigheterna till Qatar. VĂ€ldigt lite. SĂ„ sent som Rysslands-VM (2018) var det vĂ€ldigt marginell skildring av problemen jĂ€mfört vad vi har skrivit och tyckt om Qatar.

TT: I din bok Àr du kritisk mot hur svenska medier bevakat sporttvÀtt. Varför?

– Vi har varit för dĂ„liga pĂ„ att sĂ€tta oss in i skeendet och jag exkluderar inte mig sjĂ€lv. I den bĂ€sta av vĂ€rldar hade vi varit pĂ„ omröstningen 2010 och följt valkampen. De stora redaktionerna har satsat stort pĂ„ att bevaka internationell fotboll, men det hĂ€r bevakade vi inte. Det Ă€r lĂ€tt att svinga sig upp pĂ„ en vit hĂ€st nu och sĂ€ga att vi borde bojkotta eller göra si eller sĂ„, men vi har inte gjort jobbet och det Ă€r en brist.

Lundh berÀttar om möten i Qatar med rÀdda migrantarbetare med orimliga arbetsförhÄllanden, om det qatariska klassamhÀllet och svÄrigheten att granska organisationerna kopplade till mÀsterskapet.

För lite, för lÄngsamt

– Ska man lyfta fram nĂ„got positivt med Qatar Ă€r det att jag har kunnat Ă„ka som journalist och trĂ€ffat migrantarbetare. Det Ă€r mycket svĂ„rare att komma in i Kina och de omrĂ„den dĂ€r man förtrycker muslimer.

TT: Har den internationella opinionen lett till nÄgra förÀndringar i Qatar?

– SvĂ„rt att bedöma, men en viss förĂ€ndring har skett. Man har skruvat lite pĂ„ systemet för migrantarbetare. Qatar har gĂ„tt Ă„t rĂ€tt hĂ„ll, men det har gĂ„tt för lĂ„ngsamt och det Ă€r fortfarande för dĂ„liga villkor för migrantarbetarna. Jag tror att Qatar knuffat det lite Ă„t rĂ€tt hĂ„ll, men det Ă€r fortfarande lĂ„ngt frĂ„n tillrĂ€ckligt.

TT: Vad vill du förmedla med din bok?

– Jag vill försöka förklara mekanismerna bakom VM. Jag kunde sjĂ€lv inte Qatars historia, att det kom till en emir som avsatte sin pappa, att han ville sĂ€tta Qatar pĂ„ vĂ€rldskartan. Politiskt och diplomatiskt, men ocksĂ„ göra avtryck i idrottens vĂ€rld. Det Ă€r fascinerande att följa men dĂ„ fĂ„r man ocksĂ„ den andra sidan. Om framsidan Ă€r MbappĂ©, Neymar och Messi i PSG sĂ„ Ă€r baksidan att det hĂ€r Ă€r ett land som vill pĂ„verka. PĂ„ samma sĂ€tt finns det andra lĂ€nder. Jag vill ocksĂ„ att folk ska fĂ„ en aha-upplevelse. Är det sĂ„ hĂ€r det hĂ€nger ihop? Men jag vill ocksĂ„ förmedla hur komplicerat det Ă€r. Det vanliga för en journalist Ă€r att ta sig an ett komplicerat skeende och förenkla det i en artikel. Jag vill komplicera det. Jag köper inte att vi isolerar VM i Qatar som en frĂ„ga nĂ€r Sverige öppnade ambassad dĂ€r 2014 för att handla och vi kan sĂ€lja vapen dit. För mig hĂ€nger det ihop.

Fotbollsjournalisten Olof Lundh pratar om sin nya bok pÄ pÄ BokmÀssan i Göteborg.
Fotbollsjournalisten Olof Lundh pratar om sin nya bok pÄ pÄ BokmÀssan i Göteborg.
Fakta: Olof Lundh

Född: 16 oktober 1966 i Lund.

Yrke: Fotbollsjournalist pÄ TV4. Tidigare verksam i Göteborgs-Posten och i Expressen.

Övrigt: Utsedd till Ă„rets sportjournalist 2015, mottagare av Per Wendel-priset till Ă„rets nyhetsreporter 2016. Har bevakat herrlandslaget i fotboll sedan slutet av 1990-talet.

Kuriosa: HÄller pÄ Landskrona Bois och Leeds United.

Aktuell: SlĂ€pper boken "Templet i öknen" (Volante förlag) i dagarna. Har tidigare gett ut "Sporten och livet enligt Lundh" (2021), "Landslaget enligt Lundh" (2020), "Allsvenskan enligt Lundh — makten, pengarna och tystnaden i svensk klubbfotboll" (2018) och "Vad jag pratar om nĂ€r jag pratar om fotboll" (2016).

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!