Lista: Så kan en svensk OS-trupp se ut

Den svenska OS-truppen i fotboll skriver sig mestadels själv. Men det är en hård kamp om de sista platserna. Så här skulle en tänkbar trupp kunna se ut.

Julia Zigiotti Olme, till vänster, ligger precis på gränsen till en OS-plats. Caroline Seger, till höger, är mest given av alla. Peter Gerhardsson, i mitten, ska nu presentera sin OS-trupp. Arkivbild.

Julia Zigiotti Olme, till vänster, ligger precis på gränsen till en OS-plats. Caroline Seger, till höger, är mest given av alla. Peter Gerhardsson, i mitten, ska nu presentera sin OS-trupp. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2021-06-28 05:30

Peter Gerhardsson får ta ut 18 spelare (två målvakter, 16 utespelare) i sin slutgiltiga OS-trupp. Utöver det får fyra reserver (en målvakt och tre utespelare) följa med till Tokyo, och kan ersätta skadade spelare som tvingas utgå. I Rio 2016 skadade sig till exempel Fridolina Rolfö i kvartsfinalen mot USA, varpå Pauline Hammarlund klev in i truppen.

På tisdagen presenteras truppen, och så här kommer den se ut, enligt TT:s spåkula:

Målvakter

Hedvig Lindahl, Atlético Madrid.

Jennifer Falk, Häcken.

Främsta utmanare: Zecira Musovic, Chelsea.

Kommentar: Hedvig Lindahl är given förstamålvakt, och Jennifer Falk känns numera som det lika självklara andrahandsalternativet. När Lindahl varit otillgänglig det senaste året är det oftast Falk som fått chansen, som senast i OS-genrepet mot Australien.

Försvarare

Magdalena Eriksson, Chelsea.

Jonna Andersson, Chelsea.

Hanna Glas, Bayern München.

Amanda Ilestedt, Bayern München.

Nathalie Björn, Rosengård.

Emma Kullberg, Häcken.

Främsta utmanare: Emma Berglund, Rosengård, Josefine Rybrink, Kristianstad.

Kommentar: Eriksson, Andersson och Glas är tre självklara namn i OS-truppen, och detsamma får numera gälla både Ilestedt och Björn, som kan användas på ett flertal positioner. Efter att Linda Sembrant skadat sig och Nilla Fischer tackat nej till OS, borde också Emma Kullberg ligga nära till hands för att täcka upp på mittbackspositionen.

Mittfältare

Caroline Seger, Rosengård.

Kosovare Asllani, Real Madrid.

Hanna Bennison, Rosengård.

Filippa Angeldahl, Häcken.

Främsta utmanare: Filippa Curmark, Häcken, Julia Zigiotti Olme, Häcken, Julia Roddar, Washington Spirit, Loreta Kullashi, Eskilstuna, Elin Rubensson, Häcken.

Kommentar: Lagkapten Seger och Real Madrid-stjärnan Asllani är givetvis självskrivna. Talangen Hanna Bennison spelade nog också in sig i truppen efter sin fina prestation mot Norge i den näst senaste landskampen. Sedan tycks Peter Gerhardsson också ha ett gott öga till Filippa Angeldahl, som fick starta i OS-genrepet. Curmark, Zigiotti Olme och Roddar lär i första hand göra upp om en av tre reservplatser bland utespelarna.

Anfallare

Stina Blackstenius, Häcken.

Sofia Jakobsson, Real Madrid.

Fridolina Rolfö, Wolfsburg.

Lina Hurtig, Juventus.

Olivia Schough, Rosengård.

Johanna Rytting Kaneryd, Häcken.

Främsta utmanare: Madelen Janogy, Hammarby, Rebecka Blomqvist, Wolfsburg, Anna Anvegård, Rosengård, Mimmi Larsson, Rosengård.

Kommentar: Bara något oförutsett kan stoppa Blackstenius, Jakobsson, Rolfö och Hurtig från mästerskapet. Veteranen Olivia Schough är närapå lika given, efter en strålande vårsäsong i Rosengård. Den sista platsen är den svåraste, och där ser det i nuläget ut att stå mellan Häckens Rytting Kaneryd och Hammarbys Janogy. De har liknande egenskaper, är starka i en mot en-spelet och gillar att utmana, men kanske svänger pendeln över till Rytting Kaneryd tack vare hennes förmåga att behärska fler positioner.

En under våren skadedrabbad Anna Anvegård får hoppas på en reservplats, i konkurrens med Rebecka Blomqvist och Mimmi Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!