Linköping släckte Hammarbys Europadröm

En ljusglimt för Linköping under en annars misslyckad säsong är anfallaren Uchenna Kanu. Hon stod för lagets alla tre mål i 3–1-segern borta mot Hammarby på lördagen. Hammarby får därmed glömma Europaspel. –Jag förväntade mig att göra mål, men att jag skulle göra tre trodde jag inte, säger Kanu.

Uchenna Kanu (till vänster) stod för tre mål på lördagen mot Hammarby. Arkivbild.

Uchenna Kanu (till vänster) stod för tre mål på lördagen mot Hammarby. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2021-10-30 15:55

På lördagen tog Hammarby emot Linköping på ett välfyllt Hammarby IP. Första matchen hemma sedan rekordmatchen mot AIK på Tele2 arena när publikrekordet slogs. Hemmasupportrarna sjöng ihärdigt matchen igenom men det räckte inte till seger när Linköpings Uchenna Kanu glänste med tre mål.

Hammarby tryckte dock på mest i första halvlek och Madelen Janogy tyckte att man borde fått ut mer av det.

– Jag tycker vi har kontroll på matchen först, vi får till det vi har pratat om. Sen gör de två kontringsmål och det präglar matchen, säger hon.

Linköping blixtrade till

Linköping var förberedda på den höga pressen. Bortalaget var låga i sina positioner och blixtrade till i kontringarna flera gånger om.

Uchenna Kanu slog till redan i den nionde minuten. Hon rann igenom Hammarbys backlinje och placerade in ledningsmålet.

Strax innan halvtid var det dags för Kanu igen. Hon avslutade en kontring efter att ha kommit fri, rundat målvakten och enkelt slagit in 2–0.

I andra halvlek försvann även Hammarbys spelövertag.

– Vi kommer inte upp i nivå i andra halvlek och vi måste forcera, och det är inte riktigt så vi vill spela. De två första målen sätter matchen, säger Janogy om hur matchen utvecklade sig.

I den 64:e minuten slog Linköping till igen, och den här gången var det ingen mindre än Kanu som gjorde sitt tredje för dagen. Hon snappade upp bollen i straffområdet efter en hörna och kunde skjuta in 3–0.

Tremålsskytten Kanu var nöjd med matchen.

"Exceptionell prestation"

– Jag tycker vår prestation var exceptionell. Jag gjorde tre mål och det är första gången i damallsvenskan. Mitt lag gjorde det bra med passningarna och understödet. En bra match i dag av mig, säger hon.

Hammarbys Nina Jakobsson kunde reducera till 1–3. Men det blev inget mer än ett tröstmål. Kanu var utan tvekan matchens spelare när domaren blåste för full tid.

– Jag har alltid gjort mitt bästa och sprungit mycket varje match. Jag kunde gjort ett till mål i slutet men jag hade inte spelare med mig. Men jag är stolt och lycklig över att vi vann, säger hon.

Linköping går om Hammarby i tabellen efter segern, båda lagen står nu på 28 poäng men Linköping har bättre målskillnad och innehar sjätteplatsen.

Tidigare på lördagen tog AIK emot Vittsjö. Stockholmslaget hade redan säkrat kontraktet till nästa säsong men har hållit till i tabellens nedersta del under säsongen, medan Vittsjö jagade Europaplats.

Men det var AIK som avgick med segern i den matchen och öppnade upp kampen om Europaplatsen.

Redan i den nionde minuten gav Caisa Kollin hemmalaget ledningen med 1–0. Ett resultat som stod sig matchen ut.

Trots Vittsjös förlust kunde alltså inte Hammarby utnyttja läget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!