Linköping kvar i guldstriden trots mardrömsstart

Linköping ger sig inte i jakten på ett SM-guld i fotboll 2023. Hemma mot Växjö blev det klara 6–2 trots en chockstart från gästerna. –Det var lite onödigt att vi gav dem två mål i början, men det är nog ganska kul att titta på en sådan här match, säger Linköpings tvåmålsskytt Cathinka Tandberg.

Linköping ger sig inte i kampen om SM-guldet i fotboll. Med tre omgångar kvar är laget två poäng bakom serieledaren Häcken. Arkivbild.

Fotboll2023-10-15 17:11

När Yuka Momiki skruvade in sin hörna rakt i mål i den 53:e minuten var ordningen återställd, ur hemmafansens perspektiv åtminstone. Linköping hade då vänt 0–2 till 3–2 efter att Växjös Larkin Russel chockat hemmalaget med två snabba mål innan matchklockan slagit tolv minuter.

Japanskans tolfte mål den här säsongen var en delikatess som kan bli guld värd. Den ledningen släppte nämligen inte Linköping.

Tätt i toppen

Cornelia Kapocs satte 4–2 i den 78:e minuten – 23-åringen toppar ensam skytteligan på 16 mål – och norskan Cathinka Tandberg blev tvåmålsskytt när hon ordnade 5–2 i den 87:e. Saori Takarada spikade sedan slutresultatet till 6–2 på tilläggstid.

De tre poängen gör att Linköping fortsätter att flåsa Häcken och Hammarby i nacken i den damallsvenska toppen. Med tre omgångar kvar leder Häcken SM-guldfajten på 53 poäng, en poäng före Hammarby och ytterligare en framför Linköping.

– Det var viktigt med tre poäng. Det var lite onödigt att vi gav dem två mål i början, men det är nog ganska kul att titta på en sådan här match. Och det är bra för oss också, att få känna på att behöva komma tillbaka från underläge, säger Cathinka Tandberg till Viaplay.

Viktig match väntar

En nyckelmatch i guldfajten kommer i nästa omgång. Då åker Linköping till Stockholm för att ta sig an tabelltvåan Hammarby.

– En jättekul match. Vi ska göra allt vi kan för att ta tre poäng, säger Cathinka Tandberg.

Även Piteå och Kristianstad tog var sin seger på söndagen. Piteå slog Vittsjö med 1–0 och Kristianstad vann mot Kif Örebro med 2–0, men båda får svårt att nå en av de tre Europaplatserna. Piteå är fyra i tabellen, fem poäng bakom Linköping, med Kristianstad ytterligare en poäng bakom på femte plats.

Fakta: Så fortsätter guldstriden

Det är i första hand tre lag som gör upp om SM-guldet i fotboll.