Lindahl petas – men fortfarande VM-aktuell

I Peter Gerhardssons trupp till VM-kvalmatchen mot Finland saknas ett välbekant ansikte: målvaktsveteranen Hedvig Lindahl. Men räkna ändå inte bort 39-åringen från VM nästa år. –Till VM åker vi med de tre bästa målvakterna, om hon är en av dem så kommer hon att åka med, säger förbundskaptenen.

Hedvig Lindahl. Arkivbild.

Hedvig Lindahl. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2022-08-23 14:14

Hedvig Lindahl är med sina 193 A-landskamper spelaren med fjärde flest insatser i det svenska fotbollslandslaget.

Men efter sommarens EM berättade 39-åringen i en intervju med Dagens Nyheter att det börjar bli dags att lämna över till nästa generation.

– Jag tycker att det är dags att de andra målvakterna får visa vad de går för. Så jag tror att det kommer att bli så framöver, att vi får se andra målvakter, sade Lindahl till DN.

Aktuell för VM

Därför var det ingen stor överraskning att Lindahls namn saknades när förbundskapten Peter Gerhardsson på tisdagen presenterade truppen till VM-kvalavslutningen borta mot Finland den 6 september.

Där får EM-duon Jennifer Falk och Zecira Musovic i stället sällskap av Lyons Emma Holmgren.

Men att Hedvig Lindahl gjort sitt i landslaget, vill Gerhardsson inte säga. Hon är fortfarande aktuell för VM i Australien och Nya Zeeland nästa sommar.

– Vi har haft ett samtal, Hedvig och jag. Och jag har sagt en tydlig sak som jag tycker är viktig, att till VM åker vi med de tre bästa målvakterna. Om Hedvig är en av dem så kommer hon att åka med. Och är hon bäst av dem så kommer hon att stå, säger Peter Gerhardsson.

– Men under hösten kommer vi att titta på andra målvakter, sedan får vi se vad som händer. Det är utgångsläget.

Sverige har redan säkrat gruppsegern och VM-biljetten. Ändå har Gerhardsson valt att ta ut en så stark trupp som möjligt mot Finland. En seger i den sista kvalmatchen kan nämligen vara viktig för att få en så bra seedning som möjligt inför VM-lottningen i Auckland i oktober, säger förbundskaptenen.

Ung duo får chansen

Av EM-spelarna saknas förutom Lindahl även USA-proffset Sofia Jakobsson, som står över samlingen för att fokusera på spel i klubblaget San Diego, samt lagkaptenen Caroline Seger, som har opererat sin häl och blir borta resten av året.

– Hennes inställning är naturligtvis att komma tillbaka i absoluta toppklass, säger Gerhardsson om Seger.

I Segers frånvaro får Häckens Filippa Curmark chansen, medan Hammarbys Madelen Janogy får ses som ersättare till Jakobsson.

– Det är två spelare som hade kunnat vara med i EM-truppen. Det var väldigt tufft för dem att inte komma med. Nu kände vi att det fanns möjlighet för dem att komma med, säger Gerhardsson.

Dessutom får två unga talanger chansen att mäta sina krafter i A-landslaget. Häckens Hanna Wijk, 18, och Hammarbys Matilda Vinberg, 19, var med i det svenska F19-landslag som tog sig till semifinal i EM i somras.

Nu följer båda med till Visby nästa vecka, där A-landslaget laddar upp inför Finlandsmatchen. Wijk och Vinberg är med och tränar tre dagar på Gotland innan de ansluter till U23-landslaget för landskamp mot Spanien den 5 september.

– Det är två spelare av många som har presterat bra både i allsvenskan och i F19-landslaget, och som varit med i U23. Det är spelare som vi tror kan bli A-landslagsspelare. Hanna Wijk är en väldigt skicklig ytterback med offensiva kvaliteter, som också har förbättrat sin defensiv. Matilda Vinberg är en vänsterfotad spelare som är intressant med sin speluppfattning och fart, och något som sticker ut är att hon verkar ha rätt attityd, säger Peter Gerhardsson.

Fakta: Sveriges VM-kvaltrupp mot Finland

Målvakter: Jennifer Falk, Emma Holmgren, Zecira Musovic.

Backar: Jonna Andersson, Nathalie Björn, Magdalena Eriksson, Hanna Glas, Amanda Ilestedt, Emma Kullberg, Amanda Nildén, Linda Sembrant.

Mittfältare och anfallare: Filippa Angeldahl, Kosovare Asllani, Hanna Bennison, Stina Blackstenius, Rebecka Blomqvist, Filippa Curmark, Lina Hurtig, Madelen Janogy, Fridolina Rolfö, Elin Rubensson, Johanna Rytting Kaneryd, Olivia Schough.


Fakta: VM-kvalet

Med en match kvar att spela har Sverige redan säkrat segern i det europeiska VM-kvalets grupp A. Endast gruppvinnaren går direkt till VM, men bakom Sverige är det en hård kamp mellan Irland och Finland om andraplatsen, som innebär playoff.

Ställningen i Sveriges kvalgrupp:

1) Sverige, 7 matcher, 19 poäng, +25 i målskillnad.

2) Irland, 6, 11, +20.

3) Finland, 6, 10, +8.

4) Slovakien, 6, 5, –3.

5) Georgien, 7, 0, –50.

Sveriges matcher:

17 september 2021: 1–0 mot Slovakien (borta).

21 september 2021: 4–0 mot Georgien (hemma).

21 oktober 2021: 1–0 mot Irland (b).

25 november 2021: 2–1 mot Finland (h).

30 november 2021: 3–0 mot Slovakien (h).

7 april 2022: 15–0 mot Georgien (b).

12 april 2022: 1–1 mot Irland (h)

Återstående matcher:

1 september: Georgien–Slovakien, Irland–Finland.

6 september: Finland–Sverige, Slovakien–Irland.

Totalt 51 lag deltar i det europeiska kvalet till VM i Australien och Nya Zeeland 2023. Kvalet avslutas i september, med playoff-spel månaden därpå.

+ De nio gruppvinnarna går direkt till VM.

+ Tvåorna går till det europeiska playoffspelet, som avgörs genom två rundor i oktober 2022, där två direktplatser och en plats till ett ytterligare interkontinentalt playoffspel, står på spel.

VM-klara lag hittills (22 av totalt 32): Australien, Nya Zeeland, Japan, Sydkorea, Kina, Filippinerna, Vietnam, Sverige, Spanien, Frankrike, Danmark, USA, Kanada, Costa Rica, Jamaica, Zambia, Marocko, Nigeria, Sydafrika, Colombia, Brasilien, Argentina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om