LFC lurade av provspelare och agent: "Ohederligt"

Linköping FC har brutit allt samarbete med provspelaren Brianne Folds och hennes agent. "De har agerat väldigt oprofessionellt", säger sportchefen och tränaren Olof Unogård.

LFC avbröt allt samarbete med provspelaren Brianne Folds efter att det blivit känt att hon också tränat med Göteborg.

LFC avbröt allt samarbete med provspelaren Brianne Folds efter att det blivit känt att hon också tränat med Göteborg.

Foto: Peter Calen

Fotboll2020-06-18 10:53

LFC tog i förra veckan hit den unga amerikanskan för provspel. Klubben betalade flygbiljetter, hotellrum och andra kostnader för att se henne spela.

Hon såg på plats LFC spela mot Eskilstuna i söndags, var med och tränade med laget i tisdags och skulle spela träningsmatchen mot Örebro på torsdagen.

Men.

– Vi fick veta att hon hade varit nere och tränat med Göteborg i måndags, när vi hade ledigt. 

När fick du reda på det?

– Efter vår träning på tisdagen. 

Av vem?

– Jag konfronterade hennes agent och då kröp det fram att så var fallet. Då bestämde vi oss för att avbryta allt samarbete med båda två. Även om inget är klart med någon annan klubb så går det emot allt vad vi står för. Det var omöjligt att slutföra provspelet. Hon bor på ett hotell som vi ombesörjer och åker för att träna med en annan förening. Det är respektlöst och oprofessionellt.

Vem är du mest besviken på, spelaren eller agenten?

– Framförallt agenten, det är han som rådgör henne. Sedan är hon en vuxen människa och får stå för sina beslut.

Får det här er att leta efter nya provspelare för att förstärka truppen?

– Vi har alltid ögonen öppna, så vi får se vad som händer. Vi kan ändå inget göra förrän den 15 juli, när transferfönstret öppnar.

Göteborgs sportchef Lasse Svensson säger till Sporten att man inte vetat om alla detaljer när Folds dök upp för träning.

– Det är absolut inte så att vi utnyttjat nån situation gentemot Linköping. Det här skedde väldigt snabbt och jag kan inte alla detaljer i historien.

Är hon fortfarande aktuell för er?

– Vi möter Rosengård under torsdagen och då ska hon vara här. Om hon spelar eller ej vet jag däremot inte. 

Under torsdagen spelar LFC genrep. KIF Örebro väntar på hemmaplan och helt klart är att Uchenna Kanu inte kommer att vara på plats. Speltid lär dock troligen den andra nigerianska landslagsspelaren Chinaza Uchendu få.

Vid sidan av den kollektiva träningen sprang Lina Hurtig och hade ett eget program efter sin knäskada för en tid sen. Hon är inte aktuell för spel ännu, men kan ändå snart vara tillbaka.

– Status är lite oklar, men vi har beslutat att inte gå in i knäet utan hon kör på med sin rehab. Det verkar ha varit en mild grad av skada och hon kan redan nu göra en del övningar med boll. Så jag tycker det ser ganska lovande ut, även om premiären självklart är i stor fara.   

Fasta situationer var en sak LFC tränade på inför genrepet mot Örebro.
Fasta situationer var en sak LFC tränade på inför genrepet mot Örebro.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!