Larsson efter flytten: Bättre målskytt

Lite bättre på allt sedan flytten till Ryssland. Men framför allt känner Jordan Larsson är målskyttet har blivit snäppet vassare i Spartak Moskva. –Det är lite mer kontinuerligt än vad det var i allsvenskan, säger anfallaren som spelar från start mot Ryssland.

Jordan Larsson spelar från start mot Ryssland i Moskva.

Jordan Larsson spelar från start mot Ryssland i Moskva.

Foto: Anders Wiklund/TT

Fotboll2020-10-07 14:00

Förra säsongen gjorde Jordan Larsson elva mål på 32 matcher. I år har han gjort fyra på tio. Målskyttet är ett tecken på att utvecklingen går åt rätt håll.

Ett annat är uttagningen till A-landslaget.

– Det här är något som man har drömt om länge. Nu när man ändå har spelat ett tag i Ryssland och har gjort en del bra grejer är det kul att få chansen att vara med här på riktigt, säger Larsson som tidigare har varit med på januariturnéer.

"Allting"

23-åringen vände hem till allsvenskan och IFK Norrköping efter en tid i nederländska NEC Nijmegen. 2019 valde anfallaren att satsa på en ny utlandsflytt, och den här gången tog han sikte på den ryska fotbollen och Spartak Moskva.

Där hittade han som sagt målet tämligen omgående. Men det är inte det enda i repertoaren som vässats till.

– Allting egentligen då man spelar på en högre nivå. Allt går lite snabbare och då hänger allt med i den takten, säger han.

– Och att använda kroppen lite mer. Det är en fysisk liga med många stora, tuffa mittbackar. Så är lite bättre på att hålla undan dem.

"Ett snäpp upp"

En annan som trivs i Ryssland är Carl Starfelt – 25-åringen som får landslagsdebutera på CSKA Moskvas arena.

Mittbacken, fostrad i Brommapojkarna, lämnade IFK Göteborg förra sommaren för Rubin Kazan. Han har mest gott att säga om att ta steget från allsvenskan till ryska ligan.

– Det är ett snäpp upp. Spelet är ganska fysiskt, topplagen är väldigt bra. Runt omkring är det en stor omställning för en svensk spelare. Det är barriär med språket, det är det största problemet, men alla klubbar har många spelare som inte är rysktalande och är vana att hantera det. Jag har anpassat mig bra, säger han.

– Framför allt har jag tagit steg taktiskt. Jag tränar också bättre. Det är nog de två största skillnaderna mot allsvenskan. Ryska ligan är ett bra steg att ta för svenska spelare, säger han.

Hoppas på mer

Jordan Larsson räknade – precis som Starfelt – med speltid i mötet med Ryssland men han hoppas så klart på att få chansen även i Nations League-matcherna mot Kroatien och mot Portugal.

Larssons syn på saken efter träningen på Friends arena i tisdags, innan förbudskaptenen Janne Andersson tagit ut startelvan:

– Om det är någon match man ska spela så är det väl den här. Sedan utesluter inte jag att få speltid i de andra matcherna heller. Men utifrån min egen värdering, att det är första gången som jag är med och i och med att det är en träningsmatch, så kanske man får spela i den här.

Fakta: Svenska spelare i ryska ligan

Krasnodar: Marcus Berg, Viktor Claesson, Kristoffer Olsson.

Rubin Kazan: Carl Starfelt.

Spartak Moskva: Jordan Larsson.

Några svenska profiler som spelat i ryska ligan: Andreas Granqvist (Krasnodar), Pontus Wernbloom (CSKA Moskva), Rasmus Elm (CSKA Moskva), Kim Källström (Spartak Moskva), Oscar Hiljemark (Dynamo Moskva), Sebastian Holmén (Dynamo Moksva).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om