Landslagets läge allt mer hopplöst

Läget för Sverige ser hopplöst ut med en kvart kvar att spela i Nations Leagues gruppavslutning. Frankrike leder med 3–1 i Paris och Kroatien har 2–2 hemma mot Portugal. Det ska väldigt mycket till för att landslaget inte ska ramla ur A-divisionen.

Assisterande förbundskapten Peter Wettergren och vikarierande lagkaptenen Marcus Berg under en pressträff i samband med det svenska landslagets träning på Stade de France i Paris inför Nations League-matchen mellan Frankrike och Sverige på tisdag.

Fotboll2020-11-17 05:35

Då fick Sverige ändå en drömstart. Mittfältaren Viktor Claesson fick chansen från start i ödesmatchen på Stade de France. Redan efter fyra minuter skickade han in 1–0. Claesson drev upp ett anfall, spelade ut till Mikael Lustig och efter diverse turer fick han tillbaka bollen och avslutade omgiven av flera franska försvarare.

Ledningen höll i tolv minuter – sedan kvitterade Olivier Giroud. Sverige tappade bollen i ett anfall, fransmännen kontrade blixtsnabbt och Giroud pricksköt 1–1 bakom Robin Olsen.

Med tio minuter kvar av första halvlek tryckte Benjamin Pavard in 2–1 på ett volleyskott.

Förutsättningarna inför den sista omgången: Sverige behövde ta fler poäng eller få bättre målskillnad än Kroatien för att få stanna i A-divisionen i Nations League.

Kroatien tog ett fast grepp om tredjeplatsen i gruppen – och vidare spel i A-divisionen – när Mateo Kovacic slog in 1–0 i den 29:e minuten hemma mot Portugal i Split.

Men tidigt i andra halvlek kvitterade Ruben Dias och kort senare vände Joao Felix matchen.

Ett svensk mål eller ännu ett portugisiskt i det läget och Sverige hade klivit upp som trea i gruppen.

I stället ökade Giroud till 3–1 och i Split kvitterade Kovacic till 2–2, trots att kroaterna fått Marko Rog utvisad.