Kvalrysare att vänta för Södra Vi: "En bonus"

Säsongen 2018 spelade Södra Vi IF i division sex. 2020 kan laget lira i fyran. "Det är nästan en surrealistisk tanke", säger tränaren Peter Magnusson inför helgens kvalpremiär mot IFK Oskarshamn.

Södra Vi:s tränare Peter Magnusson ser fram mot första kvalmatchen som väntar nu i helgen.

Södra Vi:s tränare Peter Magnusson ser fram mot första kvalmatchen som väntar nu i helgen.

Foto: Torbjörn Allvin

Fotboll2019-10-04 18:10

Kontinuitet, träningsvilja, konsekvent spel – och en stark lagsammanhållning. 

Det är fyra punkter som gjort Södra Vi IF så framgångsrikt de senaste säsongerna. 

Nu står blåvitt med åtminstone en stortå i division fyra nästa säsong. Tre hinder återstår för att drömmen om spel i den högre divisionen ska bli verklighet. För det är ju så. Om allt går deras väg väntar förmodligen heta derbyn mot Vimmerby IF, Gullringens GoIF och IFK Tuna 2020. 

Men Peter Magnusson tänker inte riktigt så. Än, i varje fall. 

–  Vi är underdogs. Kvalet ser vi som en ren bonus. Visst var det vissa som tippade oss topp-tre innan säsongen, men det trodde vi nog inte innerst på själva. Vi är  trots nykomling i femman. 

I nästa andetag beklagar han grannklubben Vimmerbys degradering från division tre:

–  Det är jättesynd. Jag tycker att vi ska ha ett division två-lag i den här trakten. Det är bra för alla. Både spelare och ledare har något att sträva efter och se upp till med ett lag på en högre nivå än de andra.

"Pecka" Magnusson är inne på sitt tredje år som huvudansvarig för klubbens herrlag. Och det har minst sagt gått bra. 

–  Vi var fyra poäng från kval mitt första år. Då var det i princip ett helt nytt lag mot säsongen innan. Vi plockade upp killarna i A-truppen från det 16 års-lag som jag tränade. Förra året vann vi sexan och nu kom vi tvåa i division fem. 

Utöver de faktorerna vi nämnde i början av texten, lyfter han fram en viktig orsak till varför Södra Vi knep andraplatsen framför de starka konkurrenterna IF Stjärnan och Timmernabbens IF. 

–  Vi hade inga dippar mot lagen som var utanför oss topp-fyra i serien. Enda poängtappet var mot Djursdala (2-2) borta. Både Stjärnan och Timmernabben tappade poäng mot dem längre ner i tabellen. 

Hur går dina tankar inför kvalmatchen mot IFK Oskarshamn?

– Jag vet faktiskt inte så mycket om dem. Inte mer än att de ska ha några snabba och duktiga forwards – och att de är bra hemma på sitt konstgräs. En sak till förresten. De ska vara sämre bakåt. Och det passar oss bra eftersom vi vill förlägga spelet till deras planhalva, haha. 

Utöver division fyra-laget Oskarshamn, är IFK Borgholm och Växjö Bois motståndare i kvalgruppen. Mot de två sistnämnda lagen har SVIF fördelen av hemmamatch. Båda de här kommer för övrigt från spel i division fem. 

–  Jag känner inte till de andra lagen heller så mycket. Tydligen har Växjö gjort samma resa som oss. De var nya i femman och en av deras anfallare gjorde visst 47 mål i serien. 

Vi har varit inne på kontinuitet. Att det har varit en av framgångsfaktorerna för Södra Vi de senaste säsongerna. Inget undantag när kvalet inleds i helgen. 

–  Vi har i princip alla spelare tillgängliga som det ser ut nu, förutom att Daniel Johansson fortfarande är skadad. 

Det finns dock ett litet bekymmer. Låt vara att det är åt det mer angenämare slaget...

–  Det är svårt att ta ut en startelva, säger Peter Magnusson och skrattar. 

Han skyndar sig att tillägga följande:

–  Vi pratar inte bara om en startelva, utan i lika hög grad om en slutelva. Det är minst lika viktigt. Vi har den fördelen att vi har en ganska så bred trupp, där vi har 17-18 spelare som kan gå rakt in och spela. 

Vet ni hur många lag som tar klivet upp i kvalgruppen?

–  Nej, det är väl inte helt klart än. Gruppsegraren är garanterad, sedan kan det bli att tvåan också går upp. Men det får vi se. 

Södra Vi har vunnit det mesta den här säsongen. Nu väntar ett ovisst kval för de blåvita.
Södra Vi har vunnit det mesta den här säsongen. Nu väntar ett ovisst kval för de blåvita.
Karta: Södra Vi
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!