Kvaldramat i Åtvid: "Fruktansvärt kul"

Han har kvalat upp lag i Norge och i Australien. Nu ska han hjälpa ÅFF till ettan. "Det gäller att påminna sig själv om hur fruktansvärt kul det här är", säger Anders Eriksson.

Anders Eriksson har kvalat upp lag i Norge och i Australien. Nästa uppdrag är att ta ÅFF upp i ettan. Vi sänder matchen mot Boden på lördag, 13.55.

Anders Eriksson har kvalat upp lag i Norge och i Australien. Nästa uppdrag är att ta ÅFF upp i ettan. Vi sänder matchen mot Boden på lördag, 13.55.

Foto: Mattias Heikki

Fotboll2020-11-06 08:30

Han är ÅFF:s fotbollsvagabond, som ni känner till från tidigare artiklar.

Backen har spelat fotboll i Norrland, Norge, på leriga planer på bakgårdarna i England och på soldränkta sådana på Nya Zeeland och Australien.

På lördag är det vinna eller försvinna som gäller för ÅFF. Man måste besegra Boden på Kopparvallen för att hoppet om division ett ska leva vidare.

Givetvis sänder vi dramat på sajten med start 13.55.

Till en sådan viktig match är det guld värt för den unga ÅFF-truppen att ha den rutinerade Anders Eriksson att luta sig mot.

Lördagens match är speciell. Men enligt Eriksson själv är känslan på Kopparvallen som vanligt.

– Jag upplever ingen skillnad. Vi har hela tiden haft fokus på det vi ska göra och samma inställning till alla matcherna.

Kan det bero på att det har varit ”kniven på strupen” hela året med tanke på den korta säsongen?

– Ja, du kan ha rätt i det. Det har ju blivit så eftersom varje match har värd sex poäng istället för tre. Jag har inte tänkt på det så mycket men det kanske ändå undermedvetet har blivit så.

Hans facit i kvalsammanhang kan summeras så här:

Han åkte ur i kvalet med IFK Östersund.

Han kvalade upp Verdal till den nya, bantade norska division två.

Han spelade upp Hawkes Bay från fyran till trean via kval i Australien.

Vad har du för råd att ge de yngre spelarna i ÅFF inför lördag?

– Jag upplever inte att det har känts spänt i matcherna den här säsongen. Jag tror snarare att yngre spelare tänker mindre och bara kör. Det gäller att påminna sig själv om hur fruktansvärt kul det här är. Det är kul att ha något att spela för så här sent på hösten, det är sådana matcher man tränar för att spela.

Anders Eriksson har blivit en av de spelarna som tränare Jesper Ny litar på allra mest. Men positionen till höger är lite ovan för mittbackens del.

– Jag är nöjd över det vi har gjort kollektivt men för min egen del har det väl inte varit någon supersäsong. Det var länge sedan jag spelade ytterback och jag föredrar att vara mittback. Det är väl inte hela världen, det viktigaste är att det går bra för laget. Och nu får jag ju sitta på första parkett och titta på Mohammeds dribblingar.

Har du snappat upp något?

– Nej, jag ska nog hålla mig ifrån det, annars riskera jag att sträcka mig, haha.

Anders Eriksson har bara missat en match på hela säsongen.

Det efter en otäck och udda skada mot Tyresö som gjorde att han tappade minnet. Situationen var helt ofarlig. Eriksson nickade bara bort en boll men fick ont efteråt.

– Jag hade en konstig vinkel på nacken när jag nickade. Jag blev illamående och tappade minnet. Jag åkte in till akuten efteråt. De trodde att det var en hjärnskakning men det visade sig vara en whiplashskada.

Du tappade minnet?

– Ja, jag hade svårt att komma ihåg vad som hände i den första halvleken men jag kunde spela klart matchen så jag kan inte ha varit helt vimsig.

Kommer du ihåg den andra halvleken?

– Ja, det gör jag.

Apropå Mohammed Yousef, så då minns du hans drömmål i den matchen?

– Ja, det var fint! Jag har inte haft några problem nu efteråt men jag stod över matchen därpå för säkerhets skull.

Boden besegrade Skiljebo med 3-0 vilket innebär att kryss inte räcker för ÅFF:s del på lördag. Man måste vinna för att säsongen ska leva vidare.

Det är upplagt för drama på Kopparvallen.

ÅFF senaste decenniet

2010: Åker ur allsvenskan.

2011: Går upp i allsvenskan.

2012: Åtta i allsvenskan.

2013: Åtta i allsvenskan.

2014: Åtta i allsvenskan.

2015: Åker ur allsvenskan. 

2016: Sexa i superettan.

2017: Åker ur superettan.

2018: Elva i division 1.

2019: Åker ur division 1.

2020: Kvalar uppåt till division 1.

Karta: Kopparvallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!