Kulusevski: "Sa att jag skulle göra skillnad"

Först covid-19 och oro för att missa hela mästerskapet. Sedan drömdebut med två assist och svensk gruppseger. Det har varit tvära kast för Dejan Kulusevski i fotbolls-EM. –Att få göra sådär efter corona... man njuter, säger han dagen efter.

Dejan Kulusevski.

Dejan Kulusevski.

Foto: Erik Simander/TT

Fotboll2021-06-24 17:19

Juventusstjärnan Dejan Kulusevski testade positivt för covid-19 strax innan fotbolls-EM och tvingades till isolering i över en vecka.

Det var därför en spelsugen 21-åring som på onsdagskvällen byttes in i den 55:e minuten i den avgörande gruppspelsmatchen mot Polen – även om det var nära att det blev i fel tröja.

– Det där hade jag glömt. Men ja, det låg två tröjor där så jag tog bara den första och ville in, säger Dejan Kulusevski, som turligt nog själv insåg att det var Victor Claessons matchtröja han hade tagit.

– Ja, jag såg ju att det var fel och tog min i stället.

"Hålla sig lugn"

Dejan Kulusevski låg sedan bakom både 2–0-målet och 3–2-målet som gav Sverige tre poäng och gruppseger i grupp E.

– Det är väldigt stort. Det är ändå första matchen jag gör i ett mästerskap. Att får göra det efter corona... jag njuter, jag är glad och stolt. Jag litar mer på mig själv. När det är tufft ska man hålla sig lugn. Då kommer det att gå bra till slut.

Så här säger han, ett knappt dygn senare, om de båda målen som han serverade Emil Forsberg och Victor Claesson.

– Vid första sökte jag skott, men Emil kom i ett perfekt läge, så jag visste att han skulle göra mål.

– Vid andra försökte jag stanna upp och såg Marcus (Berg), men så hörde jag Victor bakom mig.

"Göra skillnad"

Och plötsligt hade Sverige tagit tillbaka ledningen, efter Robert Lewandowskis två fullträffar, och ordnat gruppsegern trots allt.

Om det räcker till startelvan i åttondelsfinalen återstår att se. Men, Janne Anderssons jobb har säkert inte blivit lättare i alla fall, konstaterar Dejan Kulusevski.

– Det har varit mycket och jag har fått tänka mycket. Man vill bara njuta, som ni såg man kan hoppa in från bänken och göra skillnad också, säger han.

– Så jag är nöjd bara jag får spela.

Fakta: Dejan Kulusevski

Född: 25 april 2000 i Spånga.

Klubb: Juventus.

Tidigare klubbar: Brommapojkarna, Atalanta, Parma (lån).

Landslagsdebut: Mot Färöarna 2019.

Aktuell: Lämnade Sverige redan som 16-åring för att bli ungdomsproffs i Atalanta. Slog igenom i landslaget förra året och gjorde samtidigt sin första säsong i Juventus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!