Kulusevski i karantän – missar Ryssland

Dejan Kulusevski sitter i karantän med sitt klubblag Juventus och kommer inte loss till landslaget de närmaste dagarna. Därmed missar mittfältaren vänskapsmatchen mot Ryssland. –Fram till onsdag-torsdag lär han inte kunna lämna Turin. Vi håller oss informerade, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Förbundskapten Janne Andersson får vänta på Dejan Kulusevski. Serie A-stjärnan är satt i karantän i Turin. Arkivbild.

Förbundskapten Janne Andersson får vänta på Dejan Kulusevski. Serie A-stjärnan är satt i karantän i Turin. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Fotboll2020-10-05 14:50

Krångel. Det är ordet som gäller när landslaget samlas under måndagen inför de kommande tre landskamperna mot Ryssland, Kroatien och Portugal, de två senare i Nations League.

Andersson ägnade inledningsvis flera minuter på presskonferensen åt det rådande läget i spelartruppen. Klart är att Sebastian Andersson definitivt lämnat återbud till landskamperna på grund av en knäskada. Kring några andra spelares medverkan råder frågetecken.

Allra mest ovisshet är det kring Juventusspelaren Dejan Kulusevski.

Hoppas på Kulusevski

Andersson kunde på måndagseftermiddagen inte ge ett klart besked när Serie A-stjärnan kan ansluta till landslaget men klart är att 20-åringen missar vänskapsmatchen mot Ryssland på torsdag.

– Vi håller oss informerade. Så som det är i dessa tider får man vara flexibel och lösningsorienterad. Vi hoppas att Dejan är tillbaka till Kroatienmatchen, säger han.

Landslagschefen Stefan Pettersson har haft regelbundna avstämningar med klubbarna och vad han vet – utifrån ett gäng samtal med Juventus ledning – får spelarna inte lämna Turin-området.

– Det är de lokala myndigheterna som säger nej. Man bryter mot någon regel om man lämnar, säger han.

– Spelarna har bara fått veta att de inte får åka i väg och om de gör det, om de tar risken, kan de personligen bli straffade eller få något slags följd. Det är det vi försöker reda ut, vad som händer – och det gör Juventus också.

Augustinsson stoppas

Dessutom stoppas Ludwig Augustinsson av myndigheterna i delstaten Bremen.

Han får varken resa till Ryssland eller Portugal – nationer som är rödmarkerade av delstaten – om han inte vill sitta i karantän i fem dagar när han kommer hem. Det vill varken vänsterbacken eller klubblaget Werder Bremen.

Augustinsson väntas ansluta till Zagreb där Kroatien väntar i Nations League.

Men Stefan Pettersson är även beredd på att 26-åringen kan missa den matchen.

– Där kan det hända grejer snabbt också, säger han.

– Kroatien är inget jättestort land och där är det fem eller sex regioner som är rödlistade men inte Zagreb, vilket gör att han kan åka dit.

TT: Ni får en stökig samling, vad det verkar?

– Ja, det blir lite stökigt men det är det ju lika för alla länder. Ingen vill att det ska vara på det här sättet men nu är det som det är, säger Pettersson.

– Vi har blivit lite duktiga på att hitta lösningar. Man får vara väldigt lösningsorienterad och ta saker på uppstuds.

Janne Andersson:

– Rent generellt får vi ha en flexibilitet kring hur vi hanterar de här matcherna. Det är från dag till dag, men vi väljer inte att plocka in några nya spelare.

Fakta: Sveriges trupp

Förbundskapten Janne Andersson spelartrupp till landskampen mot Ryssland och Nations League-matcherna mot Kroatien och Portugal.

På måndagen lämnade Sebastian Andersson återbud.

Målvakter: Robin Olsen, Roma, Karl-Johan Johnsson, FC Köpenhamn, Kristoffer Nordfeldt, Genclerbirligi.

Backar: Pierre Bengtsson, FC Köpenhamn, Filip Helander, Rangers, Pontus Jansson, Brentford, Mikael Lustig, AIK, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, Sebastian Holmén, Willem II, Emil Krafth, Newcastle, Martin Olsson, Helsingborg, Mattias Johansson, Genclerbirligi, Carl Starfelt, Rubin Kazan.

Mittfält/Anfall: Marcus Berg, Krasnodar, Viktor Claesson, Krasnodar, Albin Ekdal, Sampdoria, Emil Forsberg, Leipzig, Alexander Isak, Real Sociedad, Dejan Kulusevski, Juventus, Sebastian Larsson, AIK, Kristoffer Olsson, Krasnodar, Robin Quaison, Mainz, Ken Sema, Watford, Mattias Svanberg, Bologna, Gustav Svensson, Seattle, Jordan Larsson, Spartak Moskva.


Fakta: Sveriges kommande matcher

Torsdag: Ryssland i Moskva klockan 18.30.

Söndag: Kroatien i Zagreb kl 18.00.

14 oktober: Portugal i Lissabon kl 20.45.

11 november: Danmark i Brøndby. Avsparkstid ej klar.

14 november: Kroatien i Solna kl 20.45.

17 november: Frankrike i Paris kl 20.45.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om