Kryss i Hamads allsvenska comeback

Fansen har väntat länge – och hemma mot Sirius debuterade stjärnförvärvet Jiloan Hamad. Då blev det en poäng för ÖSK i bottenmötet via 1-1 på Behrn arena – efter att Uppsalalaget kvitterat på straff samtidigt som Andreas Skovgaard blev utvisad. –Med lite tur kan vi vinna den här matchen, trots att vi spelade med en man mindre, säger Jiloan Hamad till TT efter sin allsvenska återkomst.

Jiloan Hamad i mitten under söndagens fotbollsmatch.

Fotboll2021-08-22 19:41

2018 lämnade Hamad Hammarby och flyttade först till Sydkorea och sedan till Kroatien.

Och för en månad sedan presenterade ÖSK Jiloan Hamad - som växte upp i Örebro – men som aldrig tidigare spelat för ÖSK. Det var tänkt att han skulle startat direkt hemma mot AIK – men en känning i låret gjorde att 30-åringen lämnade uppvärmningen, och sedan dess hade det inte blivit något spel för vänsteryttern.

Men på söndagskvällen gick han direkt in i startelvan - gjorde på dagen sin första match på tre månader – och det slutade alltså med att Örebro fick med sig en poäng i den allsvenska bottenstriden efter att ha tappat en tidig ledning.

– Det var en ändå en bra känsla, skönt att komma tillbaka och få spela en match igen, det var inte igår. Men man vill ändå steppa in på planen och vara i topptoppform men samtidigt vet jag att jag kommer dit. Jag behöver 90 minuter som jag fick i dag, även om jag alltid har orkat springa, så kommer just det där sista att komma, att ta egna initiativ, driva förbi… allt det där kommer.

Men Hamads ÖSK fick en drömstart. Efter knappt två minuter lobbade anfallaren Deniz Hümmet iskallt in första målet över målvakten David Mitov Nilsson, efter fin framspelning från Johan Mårtensson.

Bara några minuter efter Hümmets mål hade Sirius två ramträffar och strax innan pausvilan fick också gästerna ett mål bortdömt för offside.

Men efter 52 minuter pekade domaren Joakim Östling på straffpunkten när ÖSK:s mittback Andreas Skovgaard fällt Christian Kouakou. Skovgaard fick dessutom lämna planen då han åkte på sitt andra gula kort. Kouakou klev sedan fram och satte 1-1 bakom ÖSK-målvakten Bobby Allain.

Sirius tryckte på mot slutet, men ÖSK lyckades hålla undan och det blev inga fler mål på närkeslättens konstgräs.

TT: Vad säger du om straffen?

– Äh… jag tror nog inte att det var någon tvekan där va.

Örebro är alltjämt kvar på kvalplats och har fyra poäng upp till just Sirius som är precis ovanför strecket.

TT: Vad beror det på att spelet fortfarande hackar lite för ÖSK?

– Det kommer ta lite tid innan spelet sätter sig med alla nya spelare som kommit hit. Men vi har inte så mycket tid så vi måste jobba på det. Vi har en bra trupp och jag tror att alla kommer lyfta sig framöver.