Kroatien till NL-final efter drama

Kroatien är klart för final i Nations League – och det efter en minst sagt dramatisk semifinalseger borta mot Nederländerna. Kroaterna vann med 4–2 efter förlängning.

Kroatien är klart för NL-final efter förlängningsdrama.

Fotboll2023-06-14 23:25

När matchuret i Rotterdam hade passerat 90 spelade minuter med marginal såg Kroatien ut att ha finalbiljetten klar. Ställningen var 2–1 efter att gästerna hade visat klassen och vänt 0–1 i den andra halvleken.

Men då, i den 96:e minuten, kvitterade Nederländerna och tvingade fram en förlängning.

Väl där var Kroatien numret större.

Bara några enstaka minuter in i förlängningen fick inbytte Bruno Petkovic mer eller mindre ostört vandra långt in på Nederländernas planhalva och Dinamo Zagreb-anfallaren avlossade ett hårt skott som hemmalagets målvakt Justin Bijlow inte kunde göra mycket åt.

Efter 3–2-målet hade Kroatien full kontroll på händelserna. Nederländerna – som kom till spel utan flera av de mest namnkunniga spelarna – varken kunde eller orkade åstadkomma ytterligare en kvittering. I stället kunde Kroatiens storstjärna Luka Modric sätta avgörande 4–2 på straff med fem minuter kvar att spela.

I söndagens final, som också den spelas i Nederländerna, ställs Kroatien mot antingen Italien eller Spanien. Semifinalen mellan de jättarna spelas på torsdagen. För Nederländernas del väntar bronsmatch.