Gräsytorna på Ceosvallen har varit föremål för debatt i flera år. Då har det ofta handlat om gräset tagit stryk av sol och värme i samband med bevattningsförbud.
Nu ser gräset grönt och fint ut från sidan. Men tar man en närmare titt så finns stora brister.
– Det är lite lurigt i och med att det ser helt okej ut på håll. Men när jag dömde en ungdomsmatch för ett tag sedan märkte jag hur illa det är. Det är väldigt tovigt och gropigt och på vissa ställen är det stora nivåskillnader. Det är svårt för ungdomarna att spela och träna under de förutsättningarna, säger David Lindgren.
Får du mycket klagomål från ledare?
– Vi har fått väldigt mycket återkoppling från både från gästande lag och våra egna ledare när de är här och spelar matcher. De anmärker på just de detaljerna som jag upplevt. Vi har över 800 ungdomsspelare i vår verksamhet och det är svårt att hitta bra gräsyta där man kan genomföra träning för alla dessa lag.
Vimmerby IF hyr planer på Ceosvallen av Vimmerby Kommun som ansvarar för skötseln.
Hur går dialogen mellan er kring detta?
– Jag tycker vi har haft en god kommunikation, men det händer inte så mycket. Frågan om bevattning har varit på agendan under flera år och när det kom besked från länsstyrelsen att det var okej att ta vatten från Stångån så trodde jag att den frågan skulle vara löst. Men i år har bevattningen inte kommit igång. Vi har fått förlita oss till den nederbörd som kommer, säger Lindgren som också efterlyser en bättre plan för hur gräset ska skötas i stort.
– Vi efterfrågar en planering som håller över hela året. Med ett mer långsiktigt jobb borde det att gå att få till jämnare och finare planer som håller för vår verksamhet under hela säsongen.
Kommunen menar att man gjort vad man kan, sett till förutsättningarna.
– Vi har experimenterat med olika klipphöjder, men den ytan är otroligt utsatt. Den får mycket sol på sig och luftar vi nu riskerar vi att bränna sönder planen. Det blåser mycket och då är det svårt att dressa, säger driftchefen Rickard Hermansson.
Men snart kommer en lösning.
– Vi är precis i sluttampen att installera en pump vid ån, då kan vi förse hela Ceos utan problem. Vi kan inte vattna med dricksvatten, det är ju en otroligt stor yta, säger Rickard Hermansson.