Klubbarna fördömer domarhatet

Budskapen frĂ„n traktens klubbar Ă€r samstĂ€mmiga. Hot och trakasserier hör inte hemma pĂ„ en fotbollsplan.  PĂ„ sĂ„vĂ€l ungdoms- som seniornivĂ„ Ă€r frĂ„gor kring bemötande och upptrĂ€dande stĂ€ndigt aktuella.

Det finns en stor okunskap bland spelare och ledare nÀr det gÀller regler, menar Morgan Wass, vice ordförande i Kisa BK. HÀr ses han till vÀnster, tillsammans med ordförande Thomas Blixt.

Det finns en stor okunskap bland spelare och ledare nÀr det gÀller regler, menar Morgan Wass, vice ordförande i Kisa BK. HÀr ses han till vÀnster, tillsammans med ordförande Thomas Blixt.

Foto: Dennis Petersson

Fotboll2019-05-25 07:30

HM IS Àr en av de föreningar som vi har pratat med. Roger Olofsson Àr en stark kraft i klubben. HÀr ger han sin syn:

– Det Ă€r för jĂ€kligt att det ska behöva vara sĂ„ hĂ€r. Jag har sjĂ€lv varit domare en gĂ„ng i tiden, pĂ„ ungdomsnivĂ„. Det Ă€r ju faktiskt sĂ„ att det Ă€r mycket upp till oss ledare. Det Ă€r vi som sĂ€tter ribban.

– Ser jag till hur vi agerar i herrlaget i HM IS, sĂ„ tycker jag att vi har blivit Ă€nnu mer noga med hur vi upptrĂ€der och uppför oss gentemot de som leder matcherna.

Olofsson tror dÀremot att det Àr svÄrt att fÄ bort spontana reaktioner under matcherna:

– Att reagera spontant Ă€r en sak och det tror jag ocksĂ„ att domarna köper. Att sedan följa med in i omklĂ€dningsrummet – och sedan hota. Det Ă€r totalt oacceptabelt. Som ledare och trĂ€nare mĂ„ste vi verkligen tĂ€nka till och vara föredömen.

Diskuterar ni sÄna hÀr saker i din förening?

– Ja, vi pratar mycket och har en verksamhetspolicy dĂ€r det stĂ„r inskrivet hur vi ska bete oss. Vi försöker ha en aktuell och levande policy, som ska ut till spelare och ledare. Sedan Ă€r inte vi perfekta, men vi har en ambition att bete oss pĂ„ ett bra sĂ€tt och visa empati och hĂ€nsyn.

Vad tycker du bör göras för att attityden mot domare ska förbÀttras?

– Det gĂ„r att söka pengar genom bland annat SmĂ„landsidrotten, dĂ€r sĂ„na hĂ€r saker kan diskuteras ute i klubbarna. Vi mĂ„ste göra nĂ„got. Man ska inte behöva lĂ€sa i tidningen att domare hotas. DĂ„ har det gĂ„tt för lĂ„ngt.

– Ett annat sĂ€tt Ă€r att styrelser och sektioner verkligen agerar och markerar mot dem som gĂ„r över grĂ€nsen.

Kan domarkÄren sjÀlva göra nÄgot?

– I vissa fall kan de nog vara för snĂ€lla. Spelare och ledare ska inte fĂ„ gapa konstant och ifrĂ„gasĂ€tta domsluten, utan att det blir konsekvenser. Kanske att laget ska drabbas sportsligt om en ledare upptrĂ€der illa.

– Egentligen Ă€r det inte klokt... sĂ„ fort en person fĂ„r en pipa i munnen och tar pĂ„ sig domarklĂ€der, blir denne ett objekt i vissas ögon som man fĂ„r bete sig hur som helst emot. Det skulle aldrig accepteras i andra sammanhang, men i sportens vĂ€rld Ă€r det okej. Helt klart sĂ„ mĂ„ste vi hjĂ€lpas Ă„t för att skapa en bra miljö för domarna, sĂ€ger Roger Olofsson.

Vimmerby IF Àr den klart största klubben i vÄrt omrÄde. DÀr arbetar man med frÄgor kring bemötande och upptrÀdande frÄn unga Äldrar. David Lindgren Àr barn- och ungdomsansvarig i klubben.

– PĂ„ ungdomssidan jobbar vi vĂ€ldigt mycket med vĂ€rdegrundsarbete. Samtidigt fĂ„r jag erkĂ€nna att vi inte har jĂ€ttefokus pĂ„ domare, i skrift. Men vi har hundra procent fokus pĂ„ vad som Ă€r vĂ„rt uppdrag i ungdomsfotbollen. Och i det uppdraget ingĂ„r sĂ„klart att man hjĂ€lper domarna att göra sitt jobb. Vi mĂ„ste vara rĂ€dda om de domare vi har, sĂ€ger David Lindgren.

Har ni hört talas om de hÀr problemen tidigare?

– Inom ungdomsfotbollen finns det exempel dĂ€r ledare har tappat fokus och istĂ€llet kommenterat domare. Vilket Ă€r helt oacceptabelt. Det Ă€r ju barn under utbildning som leder vĂ„ra matcher. Det har funnits exempel dĂ€r domare som dömt sina första matcher har tappat suget pĂ„ grund av kommentarer frĂ„n sidan. Det Ă€r ett tufft och utmanande uppdrag att döma. Kan dĂ„ inte vuxna utanför planen hantera den situationen pĂ„ ett lĂ€mpligare sĂ€tt tycker jag att det Ă€r högst tvivelaktigt om man ska vara ungdomsledare. Men det ska sĂ€gas att det Ă€r vĂ€ldigt fĂ„ fall jag har hört talas om.

Vid seniormatcher Àr Vimmerby IF noga med att domare ska kÀnna sig vÀlkomna och det finns alltid matchvÀrdar pÄ plats för att hjÀlpa till med olika saker.

– Sedan finns det alltid en risk eftersom det Ă€r kĂ€nslor inblandat. Men jag tycker att man som förening ska kunna ha fokus pĂ„ rĂ€tt saker och ledare ska ha fokus pĂ„ sitt egna lag. Samtidigt ska ledare kunna ha rĂ€tt att frĂ„ga och fĂ„ ett svar kring olika situationer. Det Ă€r viktigt att man bĂ„de som ledare och domare kan vara Ă€rlig och erkĂ€nna nĂ€r man haft fel. Det vinner alla pĂ„ i lĂ€ngden, sĂ€ger David Lindgren.

Gullringens GoIF fokuserar mycket pÄ vÀrdegrundsfrÄgor enligt ordförande Niina Lynbech:

– För nĂ„gra Ă„r sedan tog vi fram en folder med vĂ„r vĂ€rdegrund. Vi jobbar hĂ„rt med det hĂ€r och försöker ta upp med alla i föreningen hur man ska förhĂ„lla sig till domare och till andra lag. Vi pratar om att man ska tĂ€nka pĂ„ vad man sĂ€ger och hur man agerar. Det jobbar vi med Ă€nda frĂ„n ungdomsleden upp till de Ă€ldre, sĂ€ger Niina Lynbech.

Niina Lynbech finner det trÄkigt att domarna upplever att situationen har blivit vÀrre.

– Jag tycker inte att domare ska kĂ€nna obehag. De gör det hĂ€r för att det ska vara kul. Det Ă€r ingen som förtjĂ€nar att fĂ„ en massa skit pĂ„ sig. Vi Ă€r alla mĂ€nniskor och det Ă€r mĂ€nskligt att göra fel. Samtidigt mĂ„ste domare kunna ta konstruktiv kritik. Man ska kunna prata med dem utan att det framstĂ„r som att man gnĂ€ller. Har man bara en öppen dialog sĂ„ blir det lĂ€ttare, sĂ€ger Niina Lynbech.

Morgan Wass, trÀnare och styrelsemedlem i Kisa BK ger sin bild:

– Jag var aktiv domare tills för bara nĂ„got Ă„r sedan. Dessutom har jag en spelarkarriĂ€r bakom mig och nu Ă€r jag trĂ€nare. Vi som förening jobbar aktivt med domarfrĂ„gor – och vi pratar i princip om det inför varje match.

– Att reagera spontant mot domslut Ă€r en sak. Det Ă€r inte problemet som jag ser det, utan snarare att vissa fortsĂ€tter att Ă€lta ett domslut utan att slĂ€ppa det. Och det hĂ€r med att fortsĂ€tta efter matchens slut..., det finns inte. Oavsett om man anser att laget fĂ„tt ett antal tuffa beslut mot sig, sĂ„ tackar man domarna efterĂ„t och gĂ„r vidare.

Wass fortsÀtter:

– Jag skulle aldrig acceptera att ”mina” spelare skĂ€ller pĂ„ domarna efter matchens slut eller gĂ„r in dommarrummet och beter sig illa. Och skulle nĂ„gon mordhota en domare, dĂ„ Ă€r det fĂ€rdigspelat i klubben. Jag kan inte tĂ€nka mig nĂ„got annat.

KisatrÀnaren mÀrker att det finns en stor okunskap bland spelare och ledare nÀr det gÀller regler. Och att det i sin tur bidrar till en dÄlig stÀmning gentemot domarna.

– Det Ă€r ett aber. TyvĂ€rr Ă€r det lite si och sĂ„ med regelkunskaper. Det som skapar mest osĂ€kerhet Ă€r hur offsidesituationer och hands tolkas.

Tycker du att attityden mot domare har blivit vÀrre?

– NĂ€, inte sĂ„ som jag upplever det nĂ€r vi spelar. DĂ€r tycker jag att det rĂ„der en ganska bra stĂ€mning, sedan vet jag inte hur situationen Ă€r pĂ„ andra sidan lĂ€nsgrĂ€nsen. Men samtidigt har vi ett gemensamt ansvar. Det finns ett superfaktum: inga domare – inga matcher.

Morgan Wass avslutar med följande ord:

– Bollen Ă€r rund, grĂ€set Ă€r grönt och domaren ska vara glad. DĂ„ Ă€r allt frid och fröjd...

Roger Olofsson i HM IS har sjÀlv dömt pÄ ungdomsnivÄ. Att hota domare Àr helt oacceptabelt enligt honom.
Roger Olofsson i HM IS har sjÀlv dömt pÄ ungdomsnivÄ. Att hota domare Àr helt oacceptabelt enligt honom.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!