Klassmål av Ondrejka – Elfsborg mot Hammarby

Snabbheten, tekniken, avsluten. 19-årige Jacob Ondrejka har mycket av det lilla extra. Det fick IFK Göteborg erfara i cupkvartsfinalen. Ondrejka avgjorde med matchens enda mål. I semifinalen väntar Hammarby som vände 0–2 till 3–2 mot IFK Norrköping.

Jacob Ondrejka, till höger, sköt Elfsborg till semifinal i svenska cupen.

Fotboll2022-03-13 15:28

Det är inget nytt under solen att Ondrejka har förutsättningar för att spela i en betydligt större klubb än Elfsborg. Trots sin ungdom är han redan uppe i nästan 50 allsvenska matcher sedan han kom från Landskrona Bois i januari 2020.

Det riktigt stora genombrottet kan komma i år. Ondrejka gav själv en klar antydan om varför med klassmålet som sänkte IFK Göteborg på Borås arena.

Ondrejka bröt fram på vänsterkanten i 65:e minuten, skakade av sig Emil Salomonsson när han vek inåt. Skottet, hårt och med dykande bollbana, kom i farten och borrade sig in utom räckhåll för Göteborgs målvakt Warner Hahn.

'"Fotboll är kul"

– Det var skönt att få till det målet. Den egna formen känns bra. Jag krigar på och vill bli bättre och bättre i matcher och träningar och då gäller det att vara involverad i spelet så mycket som möjligt. Fotboll är kul, säger Jacob Ondrejka till C More.

Han var dessutom ytterst nära att ge Elfsborg ledningen långt innan dess. Redan i andra minuten kom han runt på högerkanten och fick till ett närskott som Hahn först på mållinjen fick en hand på.

IFK Göteborg var farligt i sina kontringsmöjligheter och var ytterst nära ett ledningsmål när Tobias Sana prickade ribban. Möjligheter fortsatte att produceras efter pausen och spelmässigt var Göteborg fullt i klass med Elfsborg i en underhållande match med gott om chanser åt båda håll.

– Ser man till de sista matcherna i cupen och träningsmatcher var det en bra insats mot en bra motståndare. Men i slutändan är det förlust med 1–0 och surt som fan, säger IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre till C More.

Nyman chockade Hammarby

Christoffer "Totte" Nyman vann den allsvenska skytteligan 2020 men förra säsongen kantades av skadeuppehåll.

Nu tycks IFK Norrköpings anfallare vara i gammalt gott slag. Senast mot Varberg gjorde han två mål. Inom fyra minuter skickade han in både 1–0 och 2–0 inför en häpen publik (nära 16 000 åskådare) på Tele 2 arena i Stockholm.

Kort före pausen reducerade Nahir Besara och lade grunden för Hammarbys mäktiga vändning.

Hammarby utnyttjade fullt ut Norrköpings defensiva svagheter.

Selmani avgjorde

Darijan Bojanic kvitterade kort efter pausen och efter två klantiga ingripanden av Jean Carlos De Brito blåste domaren Kristoffer Karlsson för den matchavgörande straff Astrit Selmani slog in till 3–2.

– Vi får 2–1, får liv i det och kommer ut som ett helt nytt lag. Jag är ganska lugn, vet vad jag ska göra och väntar, säger han om det mentala spelet mot målvakten Oscar Jansson vid straffen.

Djurgården nådde semifinal efter 2–0 borta mot Kalmar i lördags. Den fjärde och sista kvartsfinalen spelas på måndagskvällen när Malmö FF tar emot AIK.

Semifinalerna avgörs nästa helg, båda i Stockholm. Djurgården spelar hemma mot vinnaren Malmö/AIK medan Hammarby har hemmaplan mot Elfsborg.

– Det blir en tuff match. De är mer kompakta bakåt och bra på att kontra. Vi har stor respekt för Elfsborg, säger Astrit Selmani.

Norrköpings Godswill Ekpolo i duell med Hammarbys Nahir Besara.