Klassikermöte i EM-finalen: "Stor fotbollsfest"

Ett klassikermöte inför en förmodad rekordpublik på 90 000 åskådare och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. På söndag möter Tyskland hemmanationen England på Wembley i en repris på EM-finalen 2009. –En stor fotbollsfest, säger Tysklands förbundskapten Martina Voss-Tecklenburg.

Tyskorna Svenja Hutt, Giulia Gwinn, Alexandra Popp och Sydney Lohmann i EM-semifinalsegern mot Frankrike.

Tyskorna Svenja Hutt, Giulia Gwinn, Alexandra Popp och Sydney Lohmann i EM-semifinalsegern mot Frankrike.

Foto: Nick Potts/AP/TT

Fotboll2022-07-28 18:28

På onsdagskvällen blev det klart att Tyskland möter England i söndagens final av fotbolls-EM på Wembley i London efter att Frankrike besegrats med 2–1 i semifinalen i Milton Keynes.

– Det kommer att bli en stor fotbollsfest. England–Tyskland är en fotbollsklassiker, sade Tysklands förbundskapten Martina Voss-Tecklenburg.

Förbundskanslern "exalterad"

Upp emot 90 000 åskådare väntas. Vilket skulle betyda nytt rekord för en enskild match i ett dam-EM – för andra gången på tre och en halv vecka.

Premiären mellan England och Österrike (1–0) den 6 juli spelades inför 68 871 åskådare på Old Trafford i Manchester. Publikrekordet före turneringen var från EM i Sverige 2013 då Tyskland besegrade Norge i finalen (1–0) inför 41 301 åskådare på Friends arena i Solna.

På söndag kommer Tysklands förbundskansler att vara en av åskådarna.

"Jag är exalterad över att stödja det tyska laget i drömfinalen mot värdnationen på Wembley", säger Olaf Scholz i ett uttalande på Twitter.

Förbundskapten "i bunker"

Tyskland har vunnit EM åtta gånger varav senast i Sverige för nio år sedan. England har aldrig vunnit EM. Herrlandslaget förlorade sin EM-final mot Italien efter straffläggning på just Wembley förra året.

Senast England spelade EM-final på damsidan var 2009, då blev det finalförlust med 2–6 mot just Tyskland i Helsingfors.

– Jag går in i min egen bunker, sade Englands nederländska förbundskapten Sarina Wiegman efter tisdagens 4–0-seger mot Sverige i semifinalen i Sheffield och fortsatte:

– Vi vill inspirera nationen. Jag tror att det är det vi gör och vi hoppas att vi kan göra skillnad, att hela landet är stolta över oss och att ännu fler flickor och pojkar vill börja spela fotboll.

Tysklands förbundskapten Martina Voss-Tecklenburg under EM-semifinalen mot Frankrike.
Tysklands förbundskapten Martina Voss-Tecklenburg under EM-semifinalen mot Frankrike.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!