Klart: Almqvist och Gagovic till Rostov

Ryska klubben Rostov slår till med en allsvensk dubbelvärvning. Anfallaren Pontus Almqvist och mittfältaren Armin Gigovic köps loss från IFK Norrköping respektive Helsingborg. Enligt medieuppgifter får Norrköping 35-40 miljoner kronor för Almqvist, och HIF omkring 30 miljoner för Gigovic.

IFK Norrköpings anfallare Pontus Almqvist (till vänster) uppges vara aktuell för den ryska klubben Rostov. Arkivbild.

IFK Norrköpings anfallare Pontus Almqvist (till vänster) uppges vara aktuell för den ryska klubben Rostov. Arkivbild.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Fotboll2020-10-15 14:40

Både IFK Norrköping och Helsingborg bekräftar försäljningarna på sina respektive webbplatser.

IFK Norrköping har sålt spelare för cirka 200 miljoner kronor sedan klubben under nuvarande förbundskaptenen Janne Andersson tog SM-guldet 2015.

Nyligen tjänade klubben runt 20 miljoner kronor när mittbacken Rasmus Lauritsen skrev på för Dinamo Zagreb.

Nu blir U21-landslagsmannen Pontus Almqvist nästa export – för uppemot den dubbla summan. Aftonbladet var först att hävda att Rostov lagt ett bud som totalt kan ge IFK Norrköping 35 miljoner kronor vid en vidareförsäljning.

"Mycket bra affär"

Expressen skriver att summan är närmare 40 miljoner totalt och att Almqvist gjorde läkarundersökningen på hemmaplan i dagarna.

– En mycket bra affär för IFK. En av de största vi varit inblandade i, sade IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt till Norrköpings Tidningar när affären bara var formaliteter från att bli klar.

– Jag, Jens (Gustafsson, managern) och delar av övriga styrelsen har jobbat med Rostov i ett par dagar.

"Dämpar coronautbrottet"

– Den här affären och Lauritsen dämpar coronautbrottet – även om vi inte vet än hur illa den delen blir i slutändan, sade Peter Hunt.

Almqvist har fått sitt stora genombrott den här säsongen. Han har gjort fem mål i allsvenskan trots att han enbart startat i fem av 20 allsvenska matcher. Han har också tagit plats i U21-landslaget.

– Det är en ung spelare. Bara 21 år med spännande kvaliteter. Han har fått ett lyft. Kul för honom, sade Peter Hunt.

Även Gigovic klar

Och nu står det alltså klart att det blir dubbla svenska förstärkningar till Rostov. Detta då Armin Gigovic gör Pontus Almqvist sällskap. Enligt Expressen uppges Helsingborg få runt 30 miljoner kronor för sin 18-åriga mittfältare.

"Affären ger oss kortsiktigt andrum men kommer inte att täcka upp för hela coronaeffekten, framför allt inte för effekterna det bär med sig till 2021 och 2022. Vi har också åtaganden gentemot intressenter som tidigare hjälpt klubben och är glada att kunna ge dem den ersättning de har rätt till efter sin investering i klubben. I den situation vi befinner oss i är det en affär som alla parter är nöjda med och vi önskar Armin stort lycka till", säger HIF:s ordförande Krister Azelius till klubbens webbplats.

Gigovic har tidigare ryktats vara på väg till Italien, och har varit ordinarie i Helsingborg under en längre tid. Förra veckan gjorde han debut i det svenska U21-landslaget i segern mot Luxemburg.

Rostov slutade femma i ryska ligan förra säsongen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!