KBK och kommunen ska träffas – vill diskutera Kisa IP

Kisa BK vill kunna använda konstgräsplanen i Kisa och träna flera gånger under vardagskvällarna. Kinda kommun säger nej och hänvisar till ett avtal som tecknats mellan parterna. "Det här handlar i första hand om att Kisa BK ska följa det avtal som de skrev med Kinda kommun", säger Jimmy Bexell, som är chef för teknik och drift på kommunen.

 Jimmy Bexell, till vänster, och Mattias Ganbrant, till höger, ska träffas för att diskutera användningen av Kisa IP.

Jimmy Bexell, till vänster, och Mattias Ganbrant, till höger, ska träffas för att diskutera användningen av Kisa IP.

Foto: Arkiv/Privat

Fotboll2021-01-25 09:00

Som bekant så är Kisa BK nykomlingar i fotbollens division 4 den kommande säsongen och har rustat inför återkomsten till "fyran". Laget är mitt uppe i förberedelserna inför det kommande cupspelet i februari och har tränat på konstgräset på Kisa IP. Nu har man stött på problem. 

– Det är ett litet dilemma. Vad jag vet så har kommunen skrivit ett avtal med Kisa BK om att man inte ska utnyttja planen före ett visst datum. Det avtalet skrevs förra året någon gång, förklarar Morgan Wass, som är vice ordförande i Kisa BK. 

Han fortsätter:

– Där står det att planen inte ska snöröjas eftersom den då slits. Nu är det dock ett "coronaår" och kommunen ska ju tillgodose så att både vuxna och yngre kan träna ute. Då tänkte vi att vi kör på och skottar planen själva, men då har kommunen varit på oss och sagt att vi inte får träna. 

Vad är det då som exakt står i avtalet? Jo, i det "Nyttjanderätts- och skötselavtal" som kommunen skrivit med KBK står följande: "Konstgräsplanen på Kisa IP ska snöröjas från 1 mars men inte före detta datum. Belysningen till konstgräsplanen får inte användas under januari-februari." Avtalet gäller från och med den 1 januari 2020 till och med den 31 december år 2023. I avtalet står det också att "I hyresrätten ingår kostnaden för elektricitet och värme samt kostnaden för VA."

Jimmy Bexell är chef för teknik och drift på Kinda kommun. Han förklarar varför avtalet skrev från första början:

– För att få en längre livslängd på konstgräset så ska planen inte snöröjas före den 1 mars. Vi har också ett kommunalt åtagande att minska vår energiförbrukning, säger Bexell. 

KBK har tränat på konstgräsplanen trots att man enligt kommunen inte har rätt till det. Mattias Ganbrant, som är ordförande i föreningen, ser en problematik i att planen inte kan utnyttjas i detta läge. 

– Jag kan ärligt säga att jag inte är så insatt i avtalet eftersom det skrevs innan jag tillträdde. Men vi fick en fråga av kommunen varför vi använt planen och vi kanske inte hade så bra koll på vad det var som gällde. När avtalet skrevs så spelades inte Östgötacupen så här tidigt och som jag ser det nu så har vi våra cupmatcher som vi behöver spela. Dessutom så har Rimforsa IF och Hägerstad sina cupmatcher och enligt avtalet så kommer inget av lagen att kunna spela på Kisa IP, säger Ganbrant. 

Jimmy Bexell:

– Vi upptäckte att Kisa BK inte följde avtalet och frågade hur det kom sig att de använde belysningen. Det här handlar i första hand om att bollklubben ska följa det avtal som de skrev med Kinda kommun. Vi kom till slut överens om att göra ett undantag och gav dem lov att träna kvällstid en gång i veckan nu under pandemin. Därtill har de möjlighet att använda planen när det är dagsljus, till exempel på helgerna, för då behöver man inte lamporna. Nu har vi upptäckt att man tränat på planen åtminstone två kvällar den här veckan (vecka 3). 

Ganbrant och Bexell har nu kommit överens om att träffas på fredag (29 januari) för att diskutera problemet.

– Ja, vi måste hitta en lösning och jag och Jimmy hade ett bra samtal i telefon, så det känns inte alls omöjligt. Vi har också våra ungdomslag som vill komma igång och träna, säger Ganbrant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!