Goranci tar priset: "Bevis på att man gjort något bra"

I rollen som spelande tränare gick Karlo Goranci in och lyfte Gullringen den gångna säsongen. För det belönas han med Vimmerby Tidning/Kinda-Postens pris som årets bästa lokala spelare på herrsidan 2022. "Det är ett bevis på att man gjort något bra", säger han.

Karlo Goranci tilldelas VT/KP:s guldboll som bästa lokala fotbollsspelare 2022.

Karlo Goranci tilldelas VT/KP:s guldboll som bästa lokala fotbollsspelare 2022.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2023-01-10 20:00

Det är tredje gången som den lokala Guldbollen delas ut. Tidigare har Rickard Thuresson, Vimmerby IF samt Markus Ahl, Djursdala SK tagit emot priset. Den här gången föll valet på Gullringens Karlo Goranci.

Han hade en nyckelroll både på och utanför planen i Gullringen den gångna säsongen. När han tillträdde som spelande tränare i klubben införde han ett offensivt spelsätt som byggde mycket på bollinnehav. Det blev ett lyft för laget som in i det sista var med i toppstriden av fyran, men till slut fick nöja sig med tredjeplatsen bakom Vimmerby och Tranås.

– Jag kom in med min idé och fick med mig alla på den. Sedan fick jag ändra lite formationsmässigt under resans gång för att sätta spelarna i laget i bästa möjliga position. Jag är glad över att vi gjorde den anpassningen och presterade den fotboll som vi ville. Sedan räckte inte resultaten så långt som jag hade hoppats.

Hur ser du på din egen insats ute på planen?

– Som helhet är jag nöjd. Jag fick spela på många olika positioner, men kände ofta att jag fick spelarna runtomkring mig att höja sig en nivå. Det är en bättre egenskap än att bara vara bra själv, säger Karlo som stod för sju mål under säsongen.

– Jag gjorde bara ett mål på höstsäsongen och brände många chanser då. Jag borde satt några fler. Samtidigt är jag inte den spelaren som ska vara inne i boxen och sätta dit bollen. Jag vill mer vara en target-spelare och spelfördelare som sätter andra i bra situationer. Det känner jag att jag lyckades bra med.

undefined
Karlo Goranci hade en nyckelroll både som tränare och spelare i Gullringen den gångna säsongen.

Sejouren som spelande tränare i Gullringen blev bara ett år lång. I höstas kom ett anbud från rivalen Vimmerby IF och till slut växte valet fram att byta klubb och ta rollen som spelande assisterande tränare.

– Vimmerby IF hörde av sig efter att serien var slut och visade sitt intresse. Jag meddelade tidigt Ola Lindblom och Patrik Wärnehall i Gullringen om det. Efter att ha jobbat ett helt år i en klubb så skapas tighta band med många individer. Det går inte att komma ifrån. Till slut så kändes det ändå rätt att välja VIF.

Vad blev avgörande för ditt beslut?

– Jag känner klubben väl efter att ha spelat där från 2014 till 2016. Fördelen med en klubb som Vimmerby är att de har en egen bred ungdomsverksamhet med såväl J18-, P17- som P16-lag. Jag kommer ha en ledarroll i J18-laget och kunna vara med och påverka framtida A-lagsspelare i ett tidigt skede. Det var det som vägde över.

Vimmerby står inför en spännande säsong som nykomlingar i division tre. I rollen som spelande assisterande tränare till Patrik Gunnarsson ser Goranci nya möjligheter.

– Det ska bli lite skönt att slippa huvudansvaret med allt extra ansvar som det innebär. Sedan kommer jag vara väldigt deltagande i min roll som assisterande. Patrik och jag har olika syn på många detaljer, men i slutänden har vi samma mål att utveckla vårt spel och spelarnas förmågor.

Nästa vecka fyller Goranci 30 år, men han känner ändå att han har mycket kvar att ge.

– Visst känns det lite i kroppen att man börjar bli gammal, men jag har många år kvar som spelare. Samtidigt vill jag fortsätta jobba med ledarskapet. Tanken är att jag ska fortsätta med tränarutbildningar. Det är alltid kul att träffa folk och prata om fotboll.

Fotnot: Senare i veckans presenteras vinnaren på damsidan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!