"Kändes som vi blev lämnade i sticket"

Linköping City är kritiskt till stödet från förbundet under utredningen för matchfixning. "Det kändes som vi blev lämnade i sticket", säger Khalid Neshati i Cityledningen.

Foto: Peter Jigerström

fotboll2019-01-23 19:00

Det var på tisdagen som vi kunde berätta att polisutredningen mot Linköping City efter misstankarna om matchfixning på grund av onormala spelmönster och oddsrörelser efter en match mot Forward i somras nu är nedlagd.

Det betyder att misstankarna är avskrivna och ärendet avslutat.

Ett glädjebesked för division 1-klubben.

Samtidigt hymlar inte City med att man är kritisk till hur Svenska fotbollförbundet hanterade frågan.

– Vi fick reda på det av media. Jag tror inte riktigt att förbundet förstår hur extremt skadliga sådana här misstankar kan vara för en förening. Jag tycker att de ska ha sig en känga. Vi hörde av oss, men fick inga svar, säger ordföranden Tuncay Yüksel till Sporten.

Khalid Neshati, som varit Citys koordinator för att bemöta matchfixningsanklagelserna, håller med.

Han säger:

– Känslan var att vi lämnades i sticket. Vi behövde hjälp, men fick ingen. Skulle vi ställa över spelare, peka ut dem och så visade det sig sen att det inte var något? Mycket diskussioner och jobbiga frågor, men jag tyckte att vi trots allt hanterade det bra.

Tobias Tibell, som är jurist på fotbollförbundet, säger om kritiken:

– Olyckligt om man känner så, men jag tycker att vi har haft ett flertal kontakter med föreningen. Man ska också vara medveten om förbundets roll i utredningen och att vi måste sätta det arbetet främst. Där kan finnas en utmaning att inte alltid kunna rådgöra eller vara behjälpliga med allt.

I och med att polisen anser att brott inte kan styrkas är misstankarna mot City officiellt avskrivna. Men för fotbollförbundet är inte ärendet i formell mening stängt.

– Där jobbar vi inte på samma sätt som en myndighet. Ärendet finns registrerat och skulle nya uppgifter dyka upp finns en möjlighet att komma tillbaka. Sedan kan man alltid reflektera hur troligt det är att vi skulle komma längre än vad en brottsbekämpande myndighet redan har gjort, säger Tibell.

Problemet med uppgjorda matcher är ett av de största hoten mot fotbollen och finns på alla nivåer – också ner i lokalidrotten, långt från strålkastarljus och titlar.

– Jätteviktigt att det pratas om det och inte sopas under mattan. Det finns en ökad medvetenhet, det är fler som hör av sig och det är naturligtvis positivt, säger Tobias Tibell, som också vill se en betydligt tuffare reglering på spelmarknaden för spel på lägre divisioner och på olika situationer i matcherna.

– Det måste bort, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!