Kan vinna serien – då får en utespelare bli målvakt

Det är nära nu. Nära till serieseger. SK Lojal står med ett och ett halvt ben i division fem. "Nä, nä, bollen är rund, du vet. Vi tar inte ut något i förskott", säger tränaren Viktor Gimolli ödmjukt. Seger mot Överum hemma och saken är biff. Och, ja...

Viktor Gimolli ser fram mot helgens drama i Vena. Lojaltränaren har en bra känsla där seger mot Överum i sista omgången innebär serieseger.

Viktor Gimolli ser fram mot helgens drama i Vena. Lojaltränaren har en bra känsla där seger mot Överum i sista omgången innebär serieseger.

Foto: Torbjörn Allvin

Fotboll2023-09-29 16:00

Klart vi tar ett snack med den framgångsrike Lojaltränaren. Valet av mötesplats var kanske lite otippat, framför Rådhustorget i Vimmerby. Det naturliga hade varit att vi träffats på Ekensved i Vena, men det här duger gott.

Han säger det inte rakt ut, men man anar att det redan nu, två dagar före avgörandet, börjar pirra så smått i magtrakten hos honom. Det här är en klubb som han är väldigt starkt förknippad med. Inte i klass med eldsjälen Björn Johnsson förstås, men åren där Viktor Gimolli och SK Lojal varit ett strävsamt par är numera många.

– Det är väl jag och "Kacke" (Kastriot Jashari) som varit längst i klubben bland spelarna och det är klart att jag känner starkt för föreningen.

Så pass starkt att han efter ett års uppehåll som spelande tränare, var tillbaka vid rodret inför 2023. Något han sannerligen inte ångrar. 

– Jag kände verkligen att jag saknade Lojal och jag tror också att spelarna saknade mig.

Kombon har visat sig vara perfekt. Venalaget har imponerat stort under säsongen och är nu bara en match, en seger, från att nå målet om en återkomst i division fem.

– Det är det här vi har kämpat för och trott på hela tiden, menar Gimolli.

Det kanske mest anmärkningsvärda sett över hela året är lagets otroliga stadga bakåt. Inför förra helgens toppmöte mot Hjorted/Totebo hade Lojal bara släppt in fyra mål i seriespelet.

– Ja, det är otroligt, säger Gimolli och skiner upp med hela ansiktet. Tidigare har det varit mer vanligt att vi släppt in fyra mål i varje match, haha.

Hur har ni lyckats med den här förvandlingen?

– Nämen, vi fick in Billy (Inkoom) och hans målvaktsspel har gett hela laget ett större självförtroende, inte minst i backlinjen. Sen har det betytt mycket att Kushtrim (Kransniqi) är tillbaka. Han är så duktig och tar ett stort defensivt ansvar. Vi har också mycket bättre kondition än vi haft innan. 

Ni har löpt en hel del alltså?

– Nä, det kan jag inte säga. Det är mer så att det blivit naturligt att vi sprungit mer i övningarna med boll.

Egentligen talar allt för att SK Lojal får fira en efterlängtad serieseger strax innan klockan 14:00 på söndag. Inget lag har den högstanivå i spelet som Lojal har, inte heller tekniken eller kanske också drivkraften. Det finns ändå några orosmoln. Som att laget förlorade med hela 6–2 förra helgen i toppmötet mot Hjorted/Totebo. Och också det faktum att de rödsvarta fick tre spelare avstängda, Viktor Gimolli själv, Billy Inkoom och Gentrit Gelici.

undefined
Lojaljubel - igen? Venalaget har ett utmärkt läge att vinna serien på söndag

– Klart det inte är optimalt, men det värsta är förstås att inte Billy kan stå.

Hur löser ni det utan honom?

– Tyvärr kunde vare sig Phillip Henriksson eller Dennis Nielsen ersätta honom, utan det får bli en utespelare som får ställa sig i mål. Jag har pratat med två "kandidater" och jag kan inte direkt säga att de är glada för att det blir någon av dem, men de gör det för laget.

Att Viktor Gimolli är hårt engagerad märks inte minst hur han uttrycker sig. Med stor inlevelse berättar han kort om bakslaget mot Hjorted/Totebo, som skuggar en poäng bakom inför helgens avgörande.

– Det var nog första matchen som vi inte varit riktigt påkopplade i år. Jag märkte det direkt och har också lite förståelse för det. Fyra av killarna jobbade natt och slutade inte förrän klockan 06:00 på morgonen. Och så hade vi match bara några timmar senare. Men sen mötte vi ett bra Hjorted/Totebo också. De var bättre än oss, framför allt i den första halvleken.

Han fortsätter:

– Sen var det inte så bra av mig att få två gula, men jag var lite frustrerad. Vi fick ganska många smällar och jag sa det till domaren. Han ringde mig faktiskt dagen efter matchen och sa att det kanske var ett förhastat beslut av honom att visa ut mig, men vi hade en väldigt bra dialog. Det är jag som får ta på mig det.

Hur blir det att följa matchen mot Överum vid sidan av?

– Det är lugnt. Vi har så många andra naturliga ledare i laget, som "Kacke", Jetmir (Shehi) och Ayman (Abualhala). Min känsla är att vi kommer att fixa det här. Killarna är så spelsugna, men det går aldrig att ta ut något i förskott. Det viktigaste är att vi tar tag i det från början. Vi måste visa att det är vi som bestämmer på vår hemmaplan.

Vad tycker du karaktäriserar SK Lojal?

– Att vi är tekniska och att vi är så mångkulturella. Det är många nationaliteter i laget och det gör det så himla roligt. Sen hade jag kanske önskat att vi var några fler spelare med rötter i Sverige.

Är det klart hur ni ska fira om ni vinner?

– Det är mycket diskussioner kring det, haha. Men det får vi ta senare i så fall.

Det ryktas om att det finns flera potentiella nyförvärv på väg in nästa år?

– Ja, jo. Så är det. Av respekt för andra klubbar vill jag inte säga några namn nu. Men får vi in dem så blir det bra. Riktigt bra, säger Viktor Gimolli innan vi skiljs åt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!