Kafaji nickade Häcken till seger i toppmötet

Hammarby fick oväntat tillbaka Madelen Janogy. Men det hjälpte inte. I stället nickade Rosa Kafaji sitt Häcken till en 1–0-seger i toppmötet. –En viktig, viktig vinst, säger Häckenstjärnan.

Rosa Kafaji jublar efter 1–0-målet mot Hammarby.

Fotboll2023-05-08 20:58

Chansen kom från nära håll, på ett inlägg i slutet av den första halvleken. Rosa Kafaji tvekade inte, utan stack fram pannan och nickade upp bollen i nättaket.

– Otroligt skönt. Alla mål är viktiga, men i sådana här matcher speciellt. Det känns väldigt bra, säger hon.

Det räckte till en knapp seger för Häcken och tre tunga poäng i den damallsvenska toppstriden. Tack vare storspel av landslagsmålvakten Jennifer Falk – och med god hjälp från hennes högra stolpe.

Det var bara några minuter kvar av full tid när inbytta Hammarbyanfallaren Sara Kanutte tog vara på en rejäl försvarsmiss och fick friläge men prickade stolpen.

Därmed åkte Hammarby på sin första förlust för säsongen.

Medan flera av fjolårets topplag, inte minst regerande mästarlaget Rosengård, haft en rätt blandad inledning av säsongen har fjolårsfemman Hammarby annars haft en lysande start.

"Bra precision"

Stockholmslaget var obesegrat, sex raka vinster, inför matchen. Men tvåan Häcken blev ett desto svårare motstånd.

Göteborgslaget inledde visserligen med en förlust, men hade radat upp fem raka segrar sedan premiären. Häckens höga försvarspress gjorde det svårt för ”Bajen”, som å andra sidan inte släppte till många chanser heller.

Mot slutet av första halvleken bet Häcken sig dock fast på Hammarbys planhalva.

De första försöken fastnade i den grönvita backlinjen, men så till slut hittade Julie Blakstad ett inläggsläge till Rosa Kafaji. Det avgjorde toppmötet.

– Jag vet hur hennes fot är, hon har väldigt bra precision. Så jag tänker att jag går på bortre och får den perfekt på huvudet och in i mål, säger Kafaji.

Jämnt i toppen

Hammarbytränaren Pablo Piñones-Arce svarade bland annat med att i paus byta in Madelen Janogy, som först på måndagseftermiddagen fick veta att Riksidrottsnämnden hävt hennes avstängning.

Men inte heller med Janogy på planen lyckades Hammarby hitta någon lucka i Häckens försvar.

– I andra gör vi ett försök i alla fall, men jag tycker inte att vi kommer upp i nivån som vi besitter, säger Piñones-Arce.

Resultatet innebär att Häcken är uppe jämsides med Hammarby i tabelltoppen, dock med sämre målskillnad.

Kristianstad besegrade på måndagskvällen Brommapojkarna med 4–1 och klev därmed i alla fall tillfälligt förbi Piteå upp på tredjeplatsen.

Samtidigt bättrade Rosengård på sin poängskörd genom att slå IFK Norrköping med 2–0 och klarade sig därmed från att tappa ytterligare till tätlagen.