Jordan Larsson: "Det är inte så att jag är Messi"

De umgicks under tiden i IFK Norrköping och träffades som ryska ligaproffs då och då i Moskva. På söndag möts vännerna igen – men i ett helt annat sammanhang. AIK–Djurgården är säsongens första allsvenska Stockholmsderby. Bonusmaterial: Duellen mellan Jordan Larsson och Sead Haksabanovic.

Jordan Larsson, till vänster, ser fram emot sitt första Stockholmsderby. På söndag tar hans AIK emot Djurgården på Friends arena. Arkivbild.

Jordan Larsson, till vänster, ser fram emot sitt första Stockholmsderby. På söndag tar hans AIK emot Djurgården på Friends arena. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Fotboll2022-04-22 11:13

Kriget i Ukraina gav utländska spelare i ryska ligan möjligheten att lämna Ryssland, tills vidare till i sommar för spelare som står under kontrakt.

Plötsligt spetsades allsvenskan med några profiler. AIK tog in Larsson på lån från Spartak Moskva, Djurgården lockade Haksabanovic från Rubin Kazan. Dyra investeringar som måste betala av sig på kort tid.

Efter tre matcher är Jordan Larsson noterad för en målgivande passning, i debuten mot Norrköping.

I klenaste laget, tycker han själv.

– Jag är inte orolig. Hänger man upp sig på det blir det inte bra. Man vill göra mål i varje match, men jag har inte spelat på ett tag. Det är bara att kämpa på, så kommer det.

Duckar inte för pressen

Han duckar inte för den press han vet att han har på sig.

– Det är klart att folk ska ha förväntningar på mig, det köper jag, med all rätt. Jag förstår att folk kan bli frustrerade om man inte gör mål, men saker måste också få ta sin tid.

– Det är inte så att jag är Messi, men min högstanivå är högre än vad jag presterar just nu. Även om jag tycker att jag gör det bra så finns det mer att hämta. Jag börjar närma mig. Fysiskt är jag där, sedan är det mer att komma in ett "flow". Så fort man gör första målet kommer det att lossna, säger han.

Samarbetet med de nya lagkamraterna tycker Larsson fungerar allt bättre för varje match.

– Det känns som att jag hittar ett bra kombinationsspel med mittfältarna och andra offensiva spelare. Det har kommit snabbt och naturligt. Sedan gäller det att få sportslig utväxling på det.

Gärna, så klart, redan i derbyt på ett fullsatt Friends arena.

– Jag gillar de stora matcherna. Det är såna man lever för som spelare och vill spela. Det är de matcherna man vill avgöra och kan jag göra det mot Djurgården så är det klart att det går hem hos fansen.

Goda minnen från Moskva

Han har mest goda minnen från alla derbyn med Spartak Moskva hemma mot CSKA, Lokomotiv och Dynamo.

– Det mest klassiska derbyt är mot CSKA. Det är ett väldigt stort tryck. Vi tog in 45 000 på våra hemmamatcher och innan pandemin var det fullsatt och ett enormt tryck. Det var väldigt heta matcher med heta känslor, säger Larsson.

Under tiden tillsammans i IFK Norrköping kom Larsson och Sead Haksabanovic nära varandra. Relationen hölls vid liv i Ryssland – och den består även nu när båda är tillfälligt tillbaka i allsvenskan och i Stockholm.

– Vi skriver till varandra och pratar med varandra. Vi blev bra vänner i Norrköping och när han var i Rubin Kazan reste han till Moskva och vi hängde med varandra där. Det är en nära vän till mig.

– Det är alltid kul att vinna över sin vän. Lyckas vi vinna på söndag kommer han att få höra ett och annat, säger Jordan Larsson och flinar.

Jordan Larsson och Sead Haksabanovic, goda vänner sedan tiden i IFK Norrköping. Nu möts de i säsongens första Stockholmsderby. Arkivbild.
Jordan Larsson och Sead Haksabanovic, goda vänner sedan tiden i IFK Norrköping. Nu möts de i säsongens första Stockholmsderby. Arkivbild.
AIK klart starkast i derbyna

Stockholmsderbyn med AIK som ett av lagen – då har Djurgården och Hammarby det svårt. AIK har bara förlorat tre av 16 derbyn i allsvenskan de fyra senaste säsongerna.

2021

Hammarby 2–0 (hemma), 0–1 (borta)

Djurgården 1–0 (h), 4–1 (b)

2020

Hammarby 3–0 (h), 2–0 (b)

Djurgården 0–1 (h), 1–0 (b)

2019

Hammarby 2–0 (h), 1–2 (b)

Djurgården 1–0 (h), 2–0 (b)

2018

Hammarby 1–0 (h), 1–0 (b)

Djurgården 2–0 (h), 0–0 (b)

Segrar: 12

Oavgjorda: 1

Förluster: 3

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!