Tuna åker ur fyran: "Inte speciellt nära"

IFK Tuna hade möjligheten att få kvala sig kvar i fyran när bottenkonkurrenterna Hallby och Bankeryd spelade oavgjort. Gullringen vann dock derbyt på Tunhamra med 2–1. "Det kändes aldrig som vi var speciellt nära att klara det", sa Tunas tränare Thomas Kongstad.

Tunaspelare deppar efter slutsignalen i derbyt mot Gullringen som de förlorade med 2-1 vilket innebär degradering till division fem.

Fotboll2021-10-09 16:20

Det blir spel i division fem för IFK Tuna nästa säsong. Efter sju säsonger i fyran blev laget på lördagen klart för nedflyttning efter att ha slutat sist i serien.

Tuna hade ett litet hopp om att hänga kvar inför mötet med Gullringen. Det syntes också ute på planen att det var hemmalaget som ville mest. De tog tag i taktpinnen tidigt och vaskade fram ett par fina lägen. Det bästa hade Gustavo Borges som blev fri i straffområdet, men sköt utanför.

I samma veva kom även 1–0 till Bankeryd borta mot Hallby upp på resultattavlan, ett resultat som innebar degradering oavsett hur det gick för Tuna mot Gullringen.

Nästa smäll för hemmalaget kom i den 18:e minuten då Gullringen i sitt första riktiga anfall lyckades göra 1–0 genom Albin Gustafsson.

– Det målet kom lägligt för vår del. Tuna hade haft ett klart övertag så långt och vi slog borta många passningar och sprang inte tillräckligt mycket, sa Gullringens tränare Mattias Sandh.

Tio minuter senare fick Tuna upp hoppet igen då Ergest Fasko hittade rätt med ett skott och kvitterade till 1–1.

– Vi gör det bra från början och borde ha fått med oss en ledning efter första halvlek sett till spelet, tyckte Tunas tränare Thomas Kongstad.

Med oavgjort på Tunhamra i halvtid och uddamålsledning för Bankeryd så långt levde spänningen i allra högsta grad. Att Gullringen gjorde 2–1 tio minuter in i andra halvlek genom Olle Eriksson innebar dock en brant uppförsbacke för Tuna.

Tuna hade dock en hel del tid på sig att göra de där två målen som skulle kunna rädda dem kvar. En del chanser vaskade de fram också, men så många gånger tidigare den här säsongen ville det sig inte riktigt i de avgörande lägena.

Kvarten från slutet kom beskedet att Hallby kvitterat mot Bankeryd. Det borde ha kunnat ge hemmaspelarna kraft för en rejäl slutforcering, men den kom aldrig.

– Vi har inte den där rätta desperationen som krävs på slutet. Det brister både i kraft och kompetens. Det kändes aldrig som vi var speciellt nära, konstaterade Thomas Kongstad.