Jesper Karlsson stekhet i iskall landskamp

Dominant och målskytt igen i 3–1-segern mot Moldavien. Hur länge kan Jesper Karlsson hållas utanför en ordinarie landslagselva? Bland det sista Janne Andersson gör som förbundskapten är att brottas vidare med den frågan. –Det som sticker ut mest är hans serve på fasta situationer, säger Andersson till Viaplay.

Jesper Karlsson hade show mot Moldavien.

Jesper Karlsson hade show mot Moldavien.

Foto: Magnus Lejhall/TT

Fotboll2023-10-12 20:51

Moldavien, rankat 159:a i världen, var knappast det vassaste motståndet, det svåraste testet.

Inte Belgien, om man säger så.

Men ingen kan ta ifrån Karlsson att han levererar gång på gång i landslagströjan.

Det dröjde bara några minuter innan han presenterade sig på Friends arena. Karlsson tog en löpning snett inåt från sin position till vänster på mittfältet. Den maskerade djupledspassningen från Kristoffer Olsson kom perfekt. Karlsson vandrade några meter. Det hårda högerskottet smet någon halvmeter utanför.

Bättre tider följde. Omgående.

Hade en fot med i allt

Ledningsmålet i nionde minuten stötte han in från nära håll, på inspel från Linus Wahlqvist Egnell efter ett så kallat mönsteranfall. Varpå han, lika många minuter senare, prickade mittbacken Gustaf Lagerbielkes panna med en hörna och så var det 2–0.

Och med en kvart kvar slog han in en straffretur (miss av Robin Quaison) från nära håll.

Vem som fick priset som matchens lirare? Gissa.

Karlssons högerfot är än mer precis, än farligare – och än närmare att få kliva in i en startelva när det verkligen gäller något.

Konkurrerar med Forsberg

Fem mål och tre målgivande passningar på fem starter i landslaget går inte att snacka bort.

Men Karlssons dilemma är att han konkurrerar med Emil Forsberg om samma position på mittfältet. Och det är fortsatt Janne Andersson som tar ut laget, inte Bojan Djordjic.

– Båda har bra egenskaper och båda är jättefina killar. I slutändan får jag bestämma vem som ska spela. Det är en konkurrenssituation som man väger in en helhet i. "Jeppe" gör det jättebra, Emil har gjort det bra tidigare. Vi har bra alternativ och sedan gäller det att hitta rätt balans, säger Andersson till Viaplay.

Karlsson fick en otäck smäll i slutet av Artur Craciun – som fick rött kort – men gick av planen för egen maskin när han bytte med Mattias Svanberg.

Stark halvlek av Olsson

Också kul en kulen kväll:

+ Kristoffer Olsson har hittat sitt bästa jag igen efter flytten till Midtjylland i danska ligan. Snabba fötter, full av idéer, ständigt spelbar. Visst, det hade inte varit lika enkelt att äga det centrala mittfältet om motståndet hetat Österrike eller Belgien, men det är en annan diskussion och förringar inte Olssons kreativitet under den första halvlek han spelade.

+ Filip Helander. "Big Fil" satte inte många fötter fel. Knä- och fotskador har hållit honom borta från landslaget i 18 månader. Gjorde en jättematch – mot Tjeckien i playoff till VM i mars 2022 – varpå han gick sönder. Var hade landslaget befunnit sig i dag om det fått spela regelbundet med mittbacksduon Victor Nilsson Lindelöf/Helander?

+ Gustaf Lagerbielke. Gjorde bara sina andra landskamp. Kryddade den med sitt första landslagsmål och stark insats.

– Det är lättare när man spelar med så bra spelare som det är i landslaget, säger han till Viaplay.

Linus Wahlqvist Egnell och Emil Holm fick varsin halvlek, en indikation på att att Janne Andersson ville se båda innan han bestämmer sig vem som spelar högerback i måndagens EM-kval mot Belgien.

– Man ska inte ljuga. Mellan Emil och Linus är det ganska jämnt. Där har vi en position att fundera på, säger Andersson till Viaplay.

Kristoffer Olsson.
Kristoffer Olsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om