Jansson: "Är här för att bygga någonting bra"

Efter tre raka segrar är IFK Norrköping med i den allsvenska toppen. Det finns fler förklaringar till framgången än en stark offensiv. –Vi jobbar stenhårt varje dag för att bygga en solid grund, säger målvakten Oscar Jansson.

Oscar Jansson.

Oscar Jansson.

Foto: Pavel Koubek/TT

Fotboll2021-05-12 14:52

30-åringen utsågs förra säsongen till allsvenskans bäste på positionen. Bakom valet stod tränare, lagkaptener, journalister och fotbollsexperter.

Samtidigt gjorde Jansson klart för Örebro SK att han ville ge sig ut på ett nytt äventyr.

Han reste inte långt, bara runt elva mil – handplockad av IFK Norrköping för att ersätta Isak Pettersson, årets målvakt både 2018 och 2019.

Fem matcher in i säsongen får Jansson högsta betyg av tränaren Rikard Norling.

– Han är oerhört stabil. Lugnet han har, erfarenheten, att han kan ta tid på sig i rätt lägen. Det är en förstärkning. Det var inte lätt att ersätta Isak som var här tidigare, säger tränaren.

"Skönt att kunna prestera"

– Kul att höra, men jag tänker inte på att jag är här för att ersätta någon. Jag är här för att bygga någonting bra i år. Rikard har stor tro på mig och då är det skönt att kunna prestera när man får det förtroendet, säger Jansson.

Samuel Adegbenro toppar skytteligan, Christoffer Nyman vann den förra året, Sead Haksabanovic klassas som en av allsvenskans främsta offensiva spelare. Dessutom finns dokumenterad spets och kvalité framåt i spelare som Jonathan Levi och Isak Bergmann Johannesson.

Det har länge pratas om IFK Norrköpings styrka framåt. Frågetecken har däremot rests kring defensiven. Under och efter förra säsongen lämnade Pettersson (Toulouse) samt mittbackarna Rasmus Lauritsen (Dinamo Zagreb) och Filip Dagerstål (Chimiki) klubben.

De bakre linjerna fick byggas om. Fem matcher in i säsongen har Norrköping bara släppt in tre mål.

Jansson:

– Det är hårt arbete som ligger bakom det. Vi har jobbat tillsammans i tre och en halv månad nu. Jag har bra spelare framför mig. För mig som målvakt handlar det om att ge dem bra förutsättningar att försvara. Kan jag göra det, är de så skickliga spelare att de löser det själva. Det är otroligt inspirerande att stå bakom och se. Det ger mig mycket energi att orka att fortsätta att pusha på dem.

Ser en utveckling

Efter 2–0 hemma mot AIK i måndags fick Oscar Jansson frågan hur bra IFK Norrköping är i år.

– Vi är så pass bra att vi vunnit tre matcher på raken. Men nu har vi årets viktigaste match igen, Degerfors på torsdag. Jag tror att det är en ganska sund inställning att varken titta bakåt eller framåt utan att vara här och nu.

– Men vi är jäkligt bra nu, resultaten visar det och det ska vi fortsätta att bygga på.

– Vi ser mönster, som vi jobbar med dagligen, där det går åt rätt håll. Jag tror att vi kommer att växa under säsongen. Som grupp har vi inte varit tillsammans så länge, men man ser redan att vi är villiga att offra mycket för varandra. Så länge vi gör det har vi en sådan kvalité i laget att vi flyger framåt. Men det gäller att vi är ödmjuka inför varje match, säger Oscar Jansson.

Fakta: Oscar Jansson

Född: 23 december 1990 i Örebro.

Position: Målvakt.

Klubb: IFK Norrköping.

Moderklubb: Karlslund.

Tidigare klubbar: Tottenham, Exeter (lån), Northampton (lån), Bradford City (lån), Shamrock Rovers, Örebro SK.

Landskamper: 1.

Allsvenska matcher: 180.

Statistik hittills i årets allsvenska: Fem spelade matcher, tre insläppta mål, 22 räddningar (88 i räddningsprocent), två hållna nollor.


Fakta: Kommande allsvenska matcher

I kväll:Häcken–Örebro, Djurgården–Östersund, Sirius-Elfsborg, Kalmar FF–IFK Göteborg, Varberg–Hammarby (samtliga 18.30)

Torsdag 13 maj:Halmstad–Mjällby (17.00), AIK–Malmö FF, Norrköping–Degerfors (båda 18.30)

Söndag 16 maj:Hammarby–Djurgården (17.30)

Måndag 17 maj:Elfsborg–Halmstad, IFK Göteborg–Sirius, Malmö FF–Kalmar FF, Mjällby–Häcken, Varberg–Norrköping, Östersund–AIK (samtliga 18.30).

Tisdag 18 maj:Degerfors–Örebro (18.30).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om