Janne Andersson: "Det är omöjligt att förutse"

Belgien är klart för EM-slutspelet. Förbundskaptenen Janne Andersson är osäker på vad det kan betyda för hans landslag inför måndagens svenska ödesmatch i Bryssel. –Det är jättesvårt att veta, säger han.

Förbundskapten Janne Andersson och Robin Olsen under landslagets träning.

Förbundskapten Janne Andersson och Robin Olsen under landslagets träning.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Fotboll2023-10-14 13:01

Via 3–2 mot Österrike i Wien i fredags kväll säkrade Belgien en plats i sommarens Europamästerskap i Tyskland.

Andersson såg matchen tillsammans med assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren och övriga i det han kallar "tränargänget".

– En jäkla bra fotbollsmatch tycker jag att det var. Det är två bra fotbollslag som vi har i den här gruppen. Det kan man också konstatera när man ser den matchen, säger han om Belgien och Österrike.

Frågan är nu hur Domenico Tedesco, den belgiske förbundskaptenen, resonerar. Vilka spelare vilar han? Vilka vill vila? Och hur bra är ett redan EM-klart belgiskt landslag, eventuellt utan några av sina ordinarie spelare?

"Omöjligt att förutse"

Helt klart är att mittfältaren Amadou Onana är avstängd efter fredagskvällens två gula kort.

– Vad det betyder att Belgien är klart i och med att de vann i går kontra om det blivit kryss eller förlust... det är omöjligt att förutse.

– Vi får fundera själva på hur vi ska förbereda oss på bästa sätt och hur vi tror gårdagens resultat eventuellt kan påverka hur deras förbundskapten ser på lag och så vidare.

Landslaget måste vinna sina tre återstående matcher i kvalet samtidigt som Österrike maximalt får ta en poäng. Då smiter Sverige förbi och blir grupptvåa.

Större är inte den svenska chansen att nå EM.

Klart redan före avspark?

Men redan någon timma före avspark (20.45) på Kung Baudouin-stadion i Bryssel kan allt vara över för svensk del. Azerbajdzjan möter Österrike i Baku. Den matchen startar redan 18.00.

Vinner Österrike är Ralf Rangnick och hans mannar EM-klara.

TT: Hur hanterar ni en sådan situation?

– Det är som jag sade på presskonferensen inför matchen mot Moldavien. Är man svensk fotbollsspelare och får representera sitt landslag är man stolt och glad över att få vara med.

– Om det är på det sättet att det är klart före vår match är jag säker på att våra spelare kommer att hantera på ett bra sätt, säger Janne Andersson.

Lördagens träningspass under stängt tak på Friends arena ägnades åt det taktiska.

– Hur vi ska agera för att kunna slå Belgien och det har vi också haft en teoriövning på inför träningen, säger Janne Andersson.

Samtliga spelare tränade

Robin Olsen, Emil Forsberg och Carl Starfelt tillhör gruppen som var tillbaka i träning efter en lugnare vecka.

– Det som är glädjande är att alla 25 spelare är med och kör. Vi har kört goda marginaler med några spelare tidigare i veckan men nu ska alla, förhoppningsvis, vara med i de två pass som återstår till matchen, säger Andersson.

Hastigt inkallade Djurgårdsmålvakten Jacob Widell Zetterström har lämnat truppen.

Det är heller ingen fara med Jesper Karlsson som fick några rejäla törnar i slutet av torsdagens landskamp mot Moldavien.

– Det ska inte vara några problem med honom, säger Janne Andersson.

Emil Forsberg och Robin Quaison värmer upp inför träningen.
Emil Forsberg och Robin Quaison värmer upp inför träningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om