Jakobsson om skandalen i USA: "Förfärligt"

Misstankar om övergrepp och sexuella trakasserier fanns redan. Men få hade koll på omfattningen. San Diego-proffset Sofia Jakobsson är en av alla spelare som chockats av avslöjandena kring den amerikanska damligan i fotboll. –Det är förfärligt. Men bra att det kommer upp, säger Jakobsson.

Sofia Jakobsson under torsdagens pressträff med det svenska landslaget inför fredagens landskamp mot Spanien i Córdoba.

Sofia Jakobsson under torsdagens pressträff med det svenska landslaget inför fredagens landskamp mot Spanien i Córdoba.

Foto: Jessica Gow/TT

Fotboll2022-10-07 08:03

Den oberoende undersökningen, beställd av USA:s fotbollsförbund, inleddes förra året efter att två före detta spelare i den amerikanska damligan NWSL anklagat en tidigare tränare för sexuella övergrepp.

När rapporten väl släpptes förra veckan visade den att problemen inom amerikansk damfotboll sträcker sig långt bortom enskilda individer. Emotionella övergrepp och sexuella trakasserier är snarast att betraktas som ett resultat av strukturella tillkortakommanden, slog undersökningen fast.

"Vår utredning visar på en liga där övergrepp och trakasserier – verbala och emotionella övergrepp liksom sexuella trakasserier – har blivit systematiska och som sträcker sig över flera olika lag, tränare och offer. Övergrepp inom NWSL är djupt rotat inom damfotbollen och börjar redan i ungdomsligorna, där man normaliserar ett ledarskap som baseras på verbala påhopp och där relationsgränserna mellan tränare och spelare suddas ut", står det bland annat i rapporten, vars huvudförfattare är den tidigare statsåklagaren Sally Q Yates.

"Blev illamående"

Svenska landslagsanfallaren Sofia Jakobsson, som spelar för NWSL-laget San Diego, har som många andra spelare tagit emot avslöjandet med bestörtning.

– Det är förfärligt, så klart. Men det är bra att det kommer upp i en rapport och bra att de har gjort en såpass stor utredning, ända från ungdomsnivå upp till professionell nivå, säger Jakobsson inför fredagens bortalandskamp mot Spanien i Córdoba.

Det internationella stödet har varit lika stort som omedelbart. Englands landslag planerar exempelvis något slags gemensamt ställningstagande i samband med fredagens landskamp mot USA inför ett fullsatt Wembley.

– Jag blev illamående när jag fick höra om det. Det här är ett globalt problem. Man måste börja ta kvinnor på allvar. Jag är stolt över de offer som har valt att träda fram. Folk måste börja bete sig bättre. Vi har varit i kontakt med USA:s lag. Vi jobbar på att få till något för att visa vårt stöd för dem, säger Arsenalstjärnan Beth Mead enligt The Guardian.

Tystnadskultur

Rapporten slog också fast att NWSL-spelarna saknar grundläggande skyddsnät, och presenterade därför ett antal rekommendationer till klubbarna. Bland annat bör samtliga klubbar anmäla misstänkta övergrepp till både ligan och det amerikanska fotbollsförbundet, för att minska risken att en tränare ska kunna fortsätta att begå övergrepp i en ny klubb.

Sofia Jakobsson tror att utredningen är ett viktigt steg mot en bättre miljö inom damfotbollen i USA. Inte minst för att sätta stopp för den tystnadskultur som funnits i ligan.

– Det är så klart otroligt tråkigt det som har skett. Samtidigt är det positivt att de har gjort en utredning, och otroligt starkt av de spelare som har klivit fram och sagt vad som har hänt, så att det kan ske en förbättring. Jag har hört att några har blivit sparkade från sina positioner, personer som har suttit och vetat om utan att ha gjort något, säger Jakobsson.

Ellis nämns i rapporten

Sedan rapporten kom har flera personer som omnämns i utredningen fått sparken. Det gäller bland annat Portlands ordförande Gavin Wilkinson, som ska ha känt till att lagets tränare misstänkts för sexuella övergrepp, utan att agera. Även Mike Golub, som varit ansvarig för ekonomin i klubben, har fått lämna.

Något liknande har däremot inte drabbat högsta hönset i Sofia Jakobssons klubb. San Diegos ordförande är ingen mindre än Jill Ellis, tidigare förbundskapten i USA, och hon nämns flera gånger i rapporten. Det allvarligaste anklagelserna riktas inte mot Ellis, men att hon vid flertalet tillfällen ska ha larmats om tränare som begått övergrepp är enligt många tillräckligt för att hon borde få sparken.

Hittills har San Diego inte kommenterat Ellis inblandning och Sofia Jakobsson vill i nuläget inte säga något om saken.

– Jag vill inte uttala mig om henne, men om man har vetat om det så tycker jag att man måste agera. För det är förfärliga grejer som har hänt spelare, sådant som man inte önskar ska hända på någon arbetsplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om