”Jag behöver inga större brandfacklor”

IFK Tuna - Hultsfreds FK. 90 minuter derbykamp. Det är vad som väntar på Tunhamra i dag.

Peter Hellenstierna.

Peter Hellenstierna.

Foto: Roelof Stroetinga

Fotboll2018-09-15 08:00

När lagen möttes i Hultsfred i våras slutade matchen 2–2. Enligt hemmatränaren Peter Hellenstierna är det upplagt för mycket känslor och derbykaraktär i dag.

– Jag tror inte jag behöver några större brandfacklor i omklädningsrummet, för att det ska bli tändning. De här klubbarna har ju tampats förr. Nu har jag inte varit med så länge i Tuna, men vad jag förstått så har matcherna mellan Tuna och Hultsfred varit de hetaste efter Vimmerby – Gullringen, säger Peter Hellenstierna.

Hellenstiernas Tuna strider för att undvika det nedre strecket i tabellen – men lägger pressen på Hultsfred i dagens match.

– De är ju ett topplag, och har väl mer press på sig. Förlorar de i morgon (läs i dag) så är det ju mer eller mindre avhängda, säger Peter Hellenstierna.

– Det kommer bli en tuff match, ett krig över 90 minuter. Men vår ambition är att vinna. Vi är starka hemma. Vi fick visserligen stryk mot Hossmo med 1–6, men formen är bättre siffrorna visar. Och HFK kan ju tro lite vad de vill om om 1–6. Jag tror det kan vara till vår fördel, fortsätter han.

Tuna saknar kvartetten Dennis Nilsson, Filip Gustavsson, Christoffer Lätt och Markus Johansson - men får i gengäld tillbaka Oskar Eriksson och Jonathan Carlson i truppen.

Hultsfreds FK jagar fortfarande tätkänning i tabellen - och bör ta tre poäng för att inte försätta sina chanser till fortsatt toppstrid.

– Det är lite av vinna eller försvinna för oss i toppen. Det är ett piggt Hultsfred vi kommer att se, som vill spela fotboll, och det tror jag också Tuna vill. Vi har gått lite tyngre på slutet, men jag tycker att det vände för oss lite senast, där vi höjde oss rejält i den andra halvleken, säger Jerker Einarsson.

HFK-tränaren tror dock att det blir en kampfylld historia på Tunhamra - där han aldrig varit innan...

– Det blir en rolig match, och det lär nog bli mycket kamp som det brukar vara i derbyn. Tuna har ju också mycket att spela för. Jag har faktiskt aldrig varit där och spelat själv, men det blir nog en trevlig bekantskap, säger HFK-tränaren, som inte hade truppen helt klar på fredagseftermiddagen.

Utöver IFK Tuna–Hultsfred spelas det tre lokala division fyra-matcher under helgen.

I samma serie har Västerviks FF en svår bortamatch mot serieledande Pukeberg. Tabellfemman VFF kan dock spela relativt avslappnat – eftersom det värsta nedflyttningshotet är undanröjt. Det är nio poäng ner till negativt kval.

IFK Österbymo, som i praktiken har åkt ur division fyra, möter också serieledaren på bortaplan. Det ska till något alldeles extra för att Österbymo ska kunna rubba Tranås FF.

I östgötafyran är det toppmatch mellan trean Rimforsa och tvåan Hjulsbro. Men eftersom det skiljer nio poäng mellan lagen har inte RIF någon realistisk chans att komma ifatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om