Iskallt slut på en misslyckad säsong

Ett iskallt slut och säsongen är över. Det mår både IFK Norrköping och IFK Göteborg gott av. Två av allsvenskan historiska storheter hamnade bredvid varandra – sjua och åtta – i tabellen. Det är långt från var de vill vara.

Göteborgs Bernardo Vilar firar sitt första mål för säsongen – och segermålet mot Norrköping.

Fotboll2021-12-04 17:04

Spänningen fanns på andra håll än på Platinumcars arena i Norrköping när allsvenskan tackade för i år.

Hemmalaget låg där det låg i tabellen. Göteborg behövde poäng för att hålla sin åttondeplats.

Den lilla motivationen räckte för att vinna med 2–1 i fyra minusgrader.

Marco Lund, Norrköpings mittback, bjöd generöst Göteborg på ett tidigt ledningsmål. Hans alldeles för lösa passning till målvakten Oscar Jansson snappades upp av Marcus Berg.

Bergs enkla mål

Han bredsidade in ett av karriärens enklaste mål.

– Det var väl ett gratismål, konstaterade veterananfallaren i intervjun med Discovery+.

Det var snudd på ett understatement.

Christoffer Nyman, förra årets skyttekung, har haft en skadefylld säsong och missat hälften (15) av matcherna. Frisk och i form är han en av seriens vassaste anfallare.

Fråga Oscar Wendt.

Nyman smet in framför Wendt och kvitterade på Carl Björks inlägg och det var 1–1 kort före halvtid.

Säsongens vinnare av skytteligan heter Samuel Adegbenro. Nymans anfallskompis stannade på 17 mål. Det han trodde betydde 2–1 och mål nummer 18 underkändes av domaren Kristoffer Karlsson.

Misslyckad straff

Jonathan Levi valde att peta fram bollen på straffen i början av andra halvlek. Adegbenro kom farande och stötte in bollen – men enligt Karlsson var nigerianen för tidigt inne i straffområdet.

I stället nickade mittbacken Bernardo Vilar in Wendts hörna några minuter senare.

Matchen fick avbrytas tillfälligt två gånger, båda gångerna i andra halvleken. Först tyckte IFK Göteborgs klack att det var läge att fira nyår redan i adventstid. En mängd fyrverkerier brändes av.

Fascinationen för smällare och eld ledde sedan till spridda brasor på läktaren.

Slutplaceringarna i mitten av tabellen är otillfredsställande för båda klubbarna. Norrköping hade hoppats få ut mer av säsongen med Rikard Norling som tränare.

Han är självkritisk.

– Jag har anledning nu under uppehållet att hitta rätt knappar att trycka på. Vi behöver inte bara utveckla spelet utan också vår cynism. Det känns som om vår publik har varit vår bäste spelare i år, säger Norling.

IFK Göteborg har gått från tränarbyte och nedflyttningshot till att räta upp situationen under Mikael Stahre. Kurvan varit starkt uppåtgående, men att sluta åtta är långt under klubbens ambition.

– Vi är nöjda med prestationen och resultatet. Det är en svår bortamatch och en utmaning. Som tränare oroar man sig för att den där totala desperationen inte finns där, men vi gör en ganska bra allsvensk match, säger Stahre.

Ny kris i Norrköping

IFK Norrköping upplevde en turbulent vinter, där interna konflikter fördes inför öppen ridå. När krutröken lagt sig var mångårige ordförande Peter Hunt borta, liksom tränaren Jens Gustafsson och ett flertal andra nyckelpersoner, i såväl ledningen som kring A-lagsverksamheten.

Nu är klubben i en ny kris. Nyrekryterade klubbdirektören Magnus "Munken" Karlssons är tillfälligt tagen ur tjänst sedan han fällts för bokföringsbrott.