Isaks önskan: Undvika Portugal och Italien

EM-kvalförlusterna mot Georgien och Spanien sved. Men nu ser Alexander Isak fram emot playoff – och har en önskan. –Går vi vidare till en final undviker jag helst Portugal och Italien, säger han.

Alexander Isak. Arkivbild

Alexander Isak. Arkivbild

Foto: Claudio Bresciani/TT

Fotboll2021-11-19 16:53

Landslagsanfallaren fick för första gången svara på frågor sedan 0--1-förlusten förlusten i Sevilla som innebär att Sverige tvingas spela playoff i mars för att nå VM i Qatar.

– Det var en sur känsla att inte gå vidare. Men det är långt till nästa match med landslaget och jag har lämnat de senaste matcherna bakom mig. Fokus är nu på klubblaget, säger han på en digital pressträff med utvalda medier.

"Spelade tillräckligt bra"

Sverige gick mållösa i matcherna mot Georgien och Spanien och kom ut med noll poäng. En besvikelse sett till Sveriges utgångsläge.

– Jag tycker vi satte oss i ett bra läge inför matcherna. Sedan förlorar vi tyvärr mot Georgien. Jag tycker också att vi spelade tillräckligt bra mot Spanien men det räckte inte för vinst.

För Sverige väntar playoff-spel i mars nästa år. Ett seedat Sverige vet den 26 november vilka som väntar i playoff-semifinal och vilka man kan möta i en eventuell final.

– Jag har inte så bra koll på vilka vi kan möta i semifinal. Men går vi vidare till en final undviker jag helst Portugal och Italien.

Leder La Liga

I klubblaget Real Sociedad är tillvaron desto roligare. Isaks lag leder La Liga efter 13 spelade matcher. Man skuggas av Real Madrid och Sevilla som ligger en poäng bakom med en match mindre spelad.

Är Real Madrid största utmanaren om titeln?

– Jag skulle inte säga att det är en kamp mellan oss och Real Madrid. Vi fokuserar på oss. Vi har bra spelare i laget men kan vara med i toppen.

Alexander Isak fick också svara på ryktena som kopplar ihop anfallaren med Premier League-laget Arsenal. Isak har nämligen tidigare öppnat för en eventuell flytt till England.

– Jag spelar i Real Sociedad nu och fokus är här. Det kanske händer någon dag att jag spelar där (England) innan jag avslutar karriären. Vi får se.

Fakta: Så går Sverige till VM via playoff

Till playoff gick de tio grupptvåorna i VM-kvalet, tillsammans med de två bästa gruppvinnarna i Nations League som inte vann eller kom tvåa i sin VM-kvalgrupp.

De sex bästa grupptvåorna är seedade i lottningen, medan övriga sex nationer är oseedade.

Seedade: Portugal, Skottland, Italien, Ryssland, Sverige, Wales.

Oseedade: Turkiet, Polen, Nordmakedonien, Ukraina, Österrike, Tjeckien.

Playoffspelet avgörs i tre slutspelsträd med fyra nationer i vardera träd. För att ta sig till VM måste man vinna två matcher: först en semifinal och sedan finalen. De seedade lagen får fördelen av att möta ett oseedat lag på hemmaplan i semifinal. Sedan möts vinnarna i semifinalerna i en avgörande finalmatch.

Lottningen sker den 26 november. Man kan däremot redan slå fast att Sverige kommer att få möta något av de oseedade lagen på Friends arena i semifinal.

Hemmafördelen i finalen lottas.

Playoffmatcherna spelas i enkelmöten och avgörs den 24 och 25 mars samt 28 och 29 mars nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!