Isak om måltorkan: "Det är som det är"

Flera europeiska storklubbar sägs ha studerat honom väldigt noga under succéåret 2021. Det var då Alexander Isak vräkte in mål i klubblaget och glänste för Sverige i EM och VM-kvalet. Vintern har varit kallare. –Vi anfallare lever för att göra mål, klart att jag inte är helt nöjd med det, säger han.

Alexander Isak.

Alexander Isak.

Foto: Fredrik Persson/TT

Fotboll2022-03-26 11:07

Det första kvartalet är snart över och vi går mot sommartid. Samtidigt väntar Isak fortfarande på sitt första ligamål för Real Sociedad under 2022.

Hittills den här säsongen har han bara noterat fyra mål för klubben. Något han förstås inte är bekväm med. I synnerhet inte med tanke på att han gick ur den förra säsongen som en av La Ligas mest produktiva anfallare med 17 mål.

"Det är som det är"

– Det är klart att på klubblagsnivå har jag inte nått den nivå som jag vill vara på, det är ganska tydligt i poängen som jag har gjort. Men det är som det är, jag fortsätter att jobba på hårt för att komma tillbaka till min nivå. Jag försöker att inte gräva ner för mig för mycket, säger han på landslagets presskonferens.

Att 22-åringen går igenom en mindre stark period i sin karriär syntes emellanåt mot Tjeckien i torsdags.

Han hade det rätt tufft mot de fysiska starka tjeckerna.

Ändå var det en akt av briljans som gjorde skillnad i matchen. Isaks passning till Robin Quasions segermål i förlängningen var perfekt tajmad.

– I landslaget har jag gjort det bra. Klart att det finns matcher där jag inte kommit upp i nivå, men det känns bra totalt och jag har ganska lätt att skilja på klubb och landslag. Oavsett hur det går i klubblaget är det helt annorlunda att komma till landslaget och få ny energi, säger han.

Att det var just Quaison som fick avgöra gillar Alexander Isak.

– Det var ett väldigt fint anfall från början till slut där även Jesper (Karlström) var med och bidrog väldigt mycket, säger Isak.

Trodde inte på passning

I en intervju kort efter matchen sade Quaison att han inte trodde att Isak skulle passa honom.

När Isak får höra det blir han förvånad.

– Du får fråga Robin vad han menade med det. Det var en situation under EM när han inte fick bollen, mot Slovakien, tror jag. Han fick passningen den här gången i stället.

På frågan om det finns en speciell kemi mellan dem säger han:

– Ja, absolut. Vi är bra vänner. Vi brukar hjälpa till när det kommer till att hitta varandra. Det var kul att jag fick assistera honom till målet.

Även assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren gillar att Quaison fick rollen som matchvinnare.

– Jag gillar hans egenskaper som fotbollsspelare och är den förste att hylla honom. Jag är otroligt glad för hans skull att han får avgöra matchen. Vi vet att vi alltid får de här djupledslöpningarna in bakom motståndarens backlinje. Han avgjorde även för oss i Rumänien (när Sverige tog sig till EM-slutspelet i november 2019) och det var ingen tillfällighet, säger Peter Wettergren.

"Av yppersta världsklass"

Om målet mot Tjeckien säger han:

– Ett fantastiskt spelmål. Det var ett mål av yppersta världsklass där vi spelar oss igenom deras tajta försvarsspel.

Om inget oförutsett händer är Alexander Isak och Dejan Kulusevski givna startspelare i playoffinalen mot Polen. Quaison får på nytt förbereda sig på ett eventuellt inhopp.

Wettergren påpekar ofta för Quaison hur värdefull anfallaren är oavsett om 28-åringen startar landskamper eller inte – och att det bara är att jobba på.

– Han brukar säga "Jag vet Peter, jag kör på", säger Wettergren.

Isak vill se ett rappare passningsspel mot Polen än mot Tjeckien.

– Vi vet att när vi får ned bollen på backen, så skapar vi oftast farligheter. Det gäller för oss att lyckas göra det fler gånger per match. Fortsätter vi göra det och i större mängd borde målen komma.

Playoffinalen till VM spelas 20.45 på tisdag på Slaski-stadion i Chorzow.

Robin Quaison, framspelad av Alexander Isak, till vänster, skriker ut sin glädje efter segermålet mot Tjeckien.
Robin Quaison, framspelad av Alexander Isak, till vänster, skriker ut sin glädje efter segermålet mot Tjeckien.
Fakta: Alexander Isak

Född: 21 september 1999 i Solna.

Klubb: Real Sociedad.

Tidigare klubbar: AIK, Borussia Dortmund, Willem II (lån).

Position: Anfallare.

Landskamper/mål: 33/9.

Landslagsdebut: Mot Elfenbenskusten den 8 januari 2017.

Aktuell: Spelade fram Robin Quaison till Sveriges segermål i förlängningen mot Tjeckien i playoffsemifinalen i torsdags.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!