"In i kammaren och trycka på resetknappen"

Två fotbollsallsvenska tränare som tar EM-paus med olika känsla. –In i kammaren och trycka på resetknappen, säger IFK Norrköpings Rikard Norling. –Nu känner vi igen IF Elfsborg igen, säger Jimmy Thelin efter 1–0-segern.

IFK Norrköpings tränare Rikard Norling grimaserade under förlustmatchen borta mot Elfsborg.

IFK Norrköpings tränare Rikard Norling grimaserade under förlustmatchen borta mot Elfsborg.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2021-05-24 21:54

Efter några svaga resultat behövde både Elfsborg och Norrköping vinna.

Boråslaget lyckades.

Jeppe Okkels tog vara på Norrköpingsmittfältaren Ishaq Abdulrazaks bjudning i straffområdet och dundrade upp 1–0 i nättaket. Matchens enda mål kom efter en hörna i 40:e minuten.

Men Elfsborgs samordnade presspel, bollstölder högt upp och vassa omställningar borde ha lett till ytterligare mål.

Laget som slutade tvåa i allsvenskan i höstas har inte varit sig likt tidigare under våren.

– Även när vi har vunnit matcher har vi inte riktigt känt att det har varit vi. Men i dag var vi IF Elfsborg igen. Vi spelade med bra intensitet, bra kombinationsspel och djupledsbollar. Ett skönt sätt att avsluta våren på, säger Elfsborgs tränare och manager Jimmy Thelin till Discovery plus.

Okumus sista match?

Boråslaget har nu klättrat upp till fjärde plats i tabellen, visserligen med en match mer spelad än de flesta andra.

Elfsborgs mittback Joseph Okumu var dominant mot Norrköping. Scouter för några nederländska klubbar satt på Borås arena och tittade noga på den 24-årige kenyanen som nu kan ha gjort sin sista match i allsvenskan.

– Man vet aldrig… Sverige är en språngbräda för alla spelare. Det är inte slutdestinationen. Vi kommer hit för att hjälpa laget så bra vi kan och också utvecklas som spelare. Sedan får man se vad som händer, säger Okumu till Discovery plus.

Haksabanovic till Ryssland?

IFK Norrköping har bara tagit en poäng på de tre senaste matcherna och lagets största stjärna verkar nu vara förlorad.

Sead Haksabanovic uppgavs sitta på ett plan till Ryssland för en övergång till Rubin Kazan, enligt Expressen. Och ”Peking” åkte till Borås utan sin mest kreativa spelare.

Det dröjde ända till 87:e minuten innan östgötarna på allvar testade hemmamålvakten. Då låg Tim Rönning i luften och gjorde en fenomenal benparad på Kristoffer Khazenis tåfjutt.

Nu har Norrköping nästan sex veckor på sig att klura ut hur de ska spela anfallsspel utan Sead Haksabanovic.

– Jag har inte alla detaljerna men det är väl sannolikt att Sead inte är med oss framöver. Vi får tänka till hur vi ska göra truppmässigt, träningsmässigt och strukturellt ute på planen. Vi har att göra, säger tränaren Rikard Norling till Discovery plus, och fortsätter:

– Man kan se det som att uppehållet kommer lägligt för oss. Vi får gå in i kammaren, trycka på resetknappen och förbereda oss väl inför hösten. Vi behöver fortsätta jobba på vår spelidé i båda riktningarna.

Den 3 juli återstartar allsvenskan efter EM-uppehållet. Då tar IFK Norrköping emot serieledande Malmö FF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!