Ilestedt debuterar mot Linköping i CL: "Taggad"

Det är snabba ryck för VM-bronshjälten Amanda Ilestedt – som öste in fyra mål och utsågs till turneringens tredje bästa spelare. Bara ett par veckor efter turneringen debuterar hon för Arsenal – i Champions League-kvalet borta mot Linköping inför fullsatta läktare.

Champions League-kval väntar Amanda Ilestedt. Arkivbild.

Champions League-kval väntar Amanda Ilestedt. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Fotboll2023-09-05 19:08

Knappt har Amanda Ilestedt hunnit smälta sitt livs bästa mästerskap innan det är dags för nästa stora uppgift.

Att ta sin nya klubb Arsenal till Champions League.

– Det blev inte många dagars vila efter den intensiva och fantastiskt roliga turneringen. Men jag känner mig i fin form och är verkligen taggad över att representera Arsenal. Det ska bli kul att börja direkt med en viktig tävlingsmatch, säger 30-åringen.

TT fanns på plats när Ilestedt tillsammans med sina svenska landslagskompisar Stina Blackstenius och Lina Hurtig, samt övriga nya klubbkamrater i Londonklubben tränade inför onsdagens möte mot hemmalaget Linköping. Det beräknas bli fullsatt – uppemot 8 000 åskådare – i den häftiga drabbningen. Segraren möter vinnaren mellan Paris FC och ukrainska Kryvbas på lördag om en plats i andra kvalrundan.

Semifinal senast

Arsenal tog sig ända till semifinal i Champions League och placerade sig trea i engelska ligan förra säsongen. Laget fick tillbaka sina inte mindre än åtta VM-spelare först förra måndagen och har haft kort tid att förbereda sig med sin nya trupp. Ändå är man klara favoriter mot tvåan i damallsvenskan.

– Men vi är väl medvetna om att Linköping har ett riktigt bra och hårt jobbande lag, som hittills svarat för en stark säsong. Det gäller verkligen att vi är fokuserade från start.

Mittbacken har tidigare inte gjort sig känd som någon större målskytt. Men i VM öste hon in fyra mål, bäst av alla i Sverige och delad andraplats i hela turneringen. Är det inte bara en defensivt säker klippa, utan även ett vasst offensivt vapen som Arsenal värvat från Paris SG?

– Haha, jag brukar ju inte göra så många mål i vanliga fall och definitivt inte så många på så pass kort tid. Det kändes ganska overkligt, samtidigt som det förstås var väldigt roligt. Vi får se vad som händer i Arsenal, men inte mig emot att fortsätta göra mål och hjälpa laget offensivt också.

Fem SM-guld

Efter att ha vunnit fem SM-guld med Rosengård, blev det en ligatitel med Bayern München och ett guld i franska cupen med Paris SG. Nu har Amanda kritat på ett tvåårskontrakt med topplaget i engelska ligan.

– Med tanke på att jag vill vinna nya titlar är valet av klubb perfekt. Arsenal är en fantastiskt bra klubb med starka traditioner, ett väldigt bra lag och suveräna faciliteter. Jag är övertygad om att det är helt rätt plats för mig att fortsätta min utveckling. Jag har välkomnats otroligt bra och så är det givetvis kul att ha både Stina och Lina i samma lag, framhåller Amanda Ilestedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!