Hyllar satsningen: "Väntat på det i flera år"

För första gången kommer damallsvenskan i fotboll sändas i en stor kommersiell kanal. Viaplays satsning välkomnas av spelarna. –Om vi syns mer blir vi mer attraktiva, säger Hammarbys mittfältare Hanna Folkesson.

Hanna Folkesson tror inte bara att satsningen kommer lyfta sporten utan även vara positivt för yngre tjejer.

Hanna Folkesson tror inte bara att satsningen kommer lyfta sporten utan även vara positivt för yngre tjejer.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2022-03-02 17:25

Damallsvenskan har de senaste åren i huvudsak sänts i Aftonbladet, men i november meddelade Nent Group att de tar över och kommer sända serien i fem år framöver.

Enligt uppgifter till P4 Kalmar är avtalet värt omkring 20 miljoner kronor. Det kan jämföras med herrfotbollens sexåriga avtal (2020–2025) med Discovery+ som uppges vara värt runt 700 miljoner kronor för allsvenskan och superettan.

Samtliga matcher i damallsvenskan kommer sändas i Viaplay och dessutom ska minst två matcher per vecka visas i tv-kanalen TV6.

– Det här är verkligen en sak som kommer att lyfta svensk damfotboll och ligan. Det är väldigt roligt, säger Mia Jalkerud, anfallare i Eskilstuna United.

Viaplay direktsänder hela säsongen, sammanlagt blir det 182 seriematcher, och i satsningen ingår bland annat att varje omgång kommer inledas med en arenastudio.

Positivt för unga tjejer

– Om vi syns mer blir vi mer attraktiva. Det är fantastiskt roligt att det görs en sådan här satsning och att alla matcher kommer sändas. Det blir mer intresse och jag tror att det kommer skrivas mer om oss också. Det här har man gått och väntat på i flera år, säger Hammarbymittfältaren Hanna Folkesson.

Både Folkesson och Jalkerud tror att det är positivt inte bara för sporten i sig – utan även för nästa generation fotbollsspelare.

– Nu kan man som ung tjej ha äldre tjejer och kvinnor som idoler och förebilder, säger Folkesson.

– Nu kan man faktiskt drömma sig bort och tänka "jag kan stå där en dag med full publik på läktaren och vara heltidsproffs", säger Jalkerud.

"Intressantare och bättre"

Landslagsstjärnan Hanna Glas, som till vardags spelar i Bayern München, tror också att satsningen kommer leda till ökat intresse för ligan.

– Det är så stor skillnad när det är studio innan och kommentarer, det blir så mycket intressantare och bättre. Även om det är en herrmatch som sänds på samma sätt som det har varit i damallsvenskan nu så gör det inte produkten så bra.

– Det kommer nog bli ett jättelyft.

Premiäromgången i damallsvenskan spelas den 26 mars när Hammarby tar emot Eskilstuna United på Tele2 arena.

Hanna Glas, som spelar i Bayern München till vardags.
Hanna Glas, som spelar i Bayern München till vardags.
Fakta: Viaplays damallsvenska team

+ Lovisa Giertta, programledare

+ Johanna Ojala, programledare

+ Bojan Djordjic, expert

+ Petronella Ekroth, expert

+ Saga Fredriksson, expert

+ Johanna Frisk, expert

+ Pär Lagerström, expert

+ Henrik Strömblad, huvudkommentator


Fakta: Så sänds premiäromgången i damallsvenskan

Lördag 26 mars: 13.30, Viaplay/TV6: Hammarby–Eskilstuna United

Söndag 27 mars: 12.55, Viaplay: Umeå IK–BK Häcken, 12.55, Viaplay: AIK–KIF Örebro, 14.55, Viaplay: Djurgårdens IF–Piteå IF, 14.55, Viaplay: Kristianstads DFF–IFK Kalmar, 14.55, Viaplay: Linköpings FC–Vittsjö GIK

Måndag 28 mars: 18.30, Viaplay/TV6: FC Rosengård–IF Brommapojkarna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!