"Hoppas att vi kan visa stolthet igen"

Vägen till EM-slutspelet är stängd och reglad sedan en månad tillbaka. Själv städar han snart ur lådorna på förbundskansliet. Hur är det med motivationen i landslaget inför de avslutande EM-kvalen mot Azerbajdzjan och Estland? –Jag vill spela med det lag jag för dagen bedömer har störst chans att vinna matchen, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf och förbundskaptenen Janne Andersson. Arkivbild

Lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf och förbundskaptenen Janne Andersson. Arkivbild

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2023-11-15 13:59

Som vän av ordning och reda tillrättavisade han representanter från azeriska medier och bad dem skarpt att hålla tyst medan presskonferensen i Baku pågick.

Inte bara en utan två gånger.

Sedan slog den avgående förbundskaptenen fast att det är hans övertygelse och förhoppning att avsluta kvalet med två segrar.

Att luften gått ur landslaget tror han inte.

– Jag tycker att vi visar stolthet i de senaste matcherna mot Moldavien och Belgien. Vi gjorde en stark första halvlek mot Belgien trots att vi visste att Österrike hade vunnit.

Visa stolthet

– Jag hoppas att vi kan visa den stoltheten igen. Min ingång till matchen är inte att vi inte har något att spela för. Jag vill spela med det lag jag för dagen bedömer har störst chans att vinna matchen.

Lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf avfärdar även han risken för bristande motivation i torsdagskvällens EM-kval mot Azerbajdzjan.

– Det räcker som motivation att man är stolt över att spela för sitt land. Det räcker gott och väl för mig och jag är säker på att det gör det för de andra spelarna, säger han.

Men att matchen ur flera perspektiv är speciell håller Janne Andersson med om.

– Någonstans utifrån vad som hände Bryssel. Jag hoppas inte att vi ska ha med oss tankarna på Bryssel när vi går in till matchen, säger han och syftar på terrordådet som kostade två svenska supportar livet och som fick EM-kvalet i oktober avbrutet i paus.

Sista bortamatchen

– Det är också speciellt för att det är sista bortamatchen för mig. Men när det är dags för match är man fokuserad på det. Nu ska vi göra två bra matcher med början i morgon.

Andersson varnar för att Azerbajdzjan är starkt på hemmaplan.

– Det här är ett bollskickligt lag. Tittar man på deras hemmamatcher så är det knappa vinster för Österrike och Belgien.

– Det är en tuff match som väntar och framför allt gäller det att sätta försvarsspelet. De har många individuellt skickliga spelare som vill ha mycket boll.

Landslaget bjöd på målfest och inte minst en läcker frispark av Jesper Karlsson i hemmamötet i slutet av mars. Matchen rundades av med ett jättegräl inför tv-tittarna när Janne Andersson och Viaplays fotbollsexpert Bojan Djordjic rök ihop.

Bygga vidare offensivt

– När man tittar på fotbollsmatcher i efterhand är allt så enkelt. Vi vann med 5–0 och man tror att allt var fantastiskt, men det var det definitivt inte, säger Andersson och utvecklar:

– Det var en ganska hård match en bit in i andra halvlek och så gjorde vi några mål i slutet. Det var en ganska jämn match. Tittar man på bollinnehavet var det 53–47 till dem i matchen på Friends.

Vad han hoppas på spelmässigt i Baku? Det här:

– Att vi bygger vidare på det anfallsspel vi haft i höst. Det har i långa stunder varit jättebra. Men det gäller att vi sätter försvarsspelet också.

EM-kvalet på Tofiq Bahramov-stadion har avspark 18.00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om