Hon kastades direkt in i hetluften "Så himla nervös"

Första matchen – någonsin. Klart att det var en aning pirrigt då för färska domaren Edna Ganovic. "Jag var himla nervös, men det gick bra", säger hon efter att premiärmatchen i Bullerby Cup gått galant för hennes del. Hon är en av många nya domare i cupen.

Edna Ganovic och Lisen Hägg debuterar som domare i Bullerby Cup.

Edna Ganovic och Lisen Hägg debuterar som domare i Bullerby Cup.

Foto: Torbjörn Allvin

Fotboll2023-07-27 13:55

Ett leende skymtar när hon pratar om hur det var. Det här är något helt nytt för 17-åringen, som själv är en duktig spelare i Hultsfred.

– Det var roligt och nervöst på samma gång, säger hon och avslöjar att hon har pluggat på rejält i regelboken innan premiärmatchen i Bullerby Cup.

Tydligen lyckades hon bra med just det. Edna berättar att hon fick beröm från både spelare och ledare efter att debutmatchen var avklarad.

– Jag fick bra stöttning och det var kul.

Varför har du valt att döma?

– Tja, eftersom jag inte själv får spela i cupen längre, så ville jag göra det här istället. Jag tycker det känns bra att få vara med och hjälpa till.

Edna Ganovic är en av flera nya domare det här året. Domarbasen Mikael Fransson säger att de är tio till antalet i årets turnering, av de totalt 42 domare som skipar rättvisa i turneringen.

– Det är så klart jättekul att vi har fått in så många nya domare och att fyra av dem är tjejer.

Lisen Hägg från Målilla är en av dem, som vi också träffar när hon precis dömt en av flera matcher den här torsdagen. Det är ganska uppenbart att det har gått bra för henne.

– Ja, det gick jättebra, säger hon och hela ansiktet lyser upp. Det är så kul att se unga spelare utvecklas och få vara med och berömma dem på planen och också hjälpa till att förklara vissa saker.

Hon är själv i aktiv fotbollsspelare, i Rosenfors IK. Hon kombinerar det med att döma.

Under vår korta pratstund kommer en ledare för ett av lagen förbi och passar på att hylla Lisen för insatsen i matchen som precis har spelats.

Mikael Fransson är något av spindeln i nätet när det handlar om domarna och organisationen som krävs för att få allt att fungera. Han går runt och "spanar" in så många matcher han bara kan och har efteråt dialog med domarna.

Hinner du njuta av cupen eller är det fullt ös hela tiden?

– Haha, så här i början är det stressigt och mycket att hålla koll på, sen har jag mycket hjälp med det praktiska, inte minst av Hans-Göran (Johansson). Efterhand brukar det lugna sig när allt sätter sig. När man vet att domarna är på plats och alla är varma i kläderna.

Med det sagt. Bara några minuter senare får han besked att han omgående måste hoppa in och döma en match, som inte var planerat.

Så kan det gå. Är man domarbas måste man vara beredd på det mesta.

Mikael Fransson är domarbas i Bullerby Cup. Han gläds åt att så många nya domare har tillkommit i år.
Mikael Fransson är domarbas i Bullerby Cup. Han gläds åt att så många nya domare har tillkommit i år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!