Holt Andersen räddade Växjö i bottenmötet

Växjös Signe Holt Andersen blev stor poängräddare i det damallsvenska bottenmötet med Umeå. Den 20-åriga danska fotbollsmittfältaren gjorde båda målen när hemmalaget hämtade upp ett 0–2-underläge till 2–2 och fick med sig en viktig poäng.

Precis som i 1–0-segern borta mot Piteå spelade Växjös Signe Holt Andersen (höger) en viktig roll i 2–2-matchen hemma mot Umeå. Arkivbild.

Fotboll2020-07-30 21:10

Både jumbon Växjö och nästjumbon Umeå anlände till bottenmötet i Småland med meriterande segrar mot topplag från förra veckan, 1–0 borta mot Piteå respektive 3–2 hemma mot Linköping.

Men det var bortalaget Umeå som inledde torsdagens match klart bäst. Lova Lundin, som i 3–2-segern mot LFC i fredags byttes in med mindre än 20 minuter kvar och gjorde två mål, fick nu chansen från start mot Växjö – och tackade för förtroendet.

I den 17:e minuten spelade Lundin fram till amerikanskan Kayla Braffets 1–0-mål sedan Växjömålvakten och Braffets landsmaninna Katie Fraine släppt en till synes billig retur på ett skott utifrån. I 51:a minuten gjorde Lundin 2–0 för bortalaget efter en tilltrasslad och rörig situation i hemmalagets straffområde.

Det mesta talade då för att UIK skulle få med sig samtliga tre poäng från matchen. Men Växjö, och i synnerhet Signe Holt Andersen, ville annorlunda.

Den 20-åriga danska mittfältaren satte först 1–2 på straff i den i 67:e minuten och kvitterade sedan till 2–2 bara drygt tio minuter senare, framspelad av Emilie Henriksen. Holt Andersen blev hemmalagets poängräddare och såg till att bottenmötet slutade i en poäng för vardera lag.

Växjö och Umeå tog därmed varsitt kliv upp i tabellen, till elfte respektive tionde plats, båda med fem poäng på sju omgångar. Vittsjö, som under onsdagen besegrade Uppsala med 4–2 på hemmaplan, föll därmed tillbaka ner som tabelljumbo, på tolfte plats, med fyra inspelade poäng.